Τα στοιχεία μέχρι τώρα και οι προβλέψεις για το 2024

Δείγματα ωρίμανσης και παγίωσης στην ελληνική ενεργειακή πραγματικότητα επιδεικνύουν οι χρηματιστηριακές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το βάθρο εμπορίας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία για την λειτουργία τους και τα οποία παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΧΕ Αλέξανδρος Παπαγεωργίου και ο Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ΕΧΕ, Μανώλης Καλαϊτζάκης σε παρεμβάσεις τους στα πλαίσια του Χ-Energy Exchanges Conference που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, τόσο τα ιστορικά στοιχεία λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού από τον Νοέμβριο του 2020 και μετά όσο και οι προβλέψεις για την τρέχουσα χρονιά αποδεικνύουν ότι παρά τις όποιες αναταραχές έχουν μεσολαβήσει, αυτές ωριμάζουν, σταθεροποιώντας τις ποσότητες που διακινούνται με ένα μέσο όρο στις 58-59 TWh.

Για το 2024, η συνολική ποσότητα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 60 TWh, πράγμα που σημαίνει άνοδο περί το 9% από χρόνο σε χρόνο. Με δεδομένη την φυσιογνωμία της ελληνικής αγοράς όπως και τα όρια που αυτή έχει, οι εν λόγω επιδόσεις κρίνονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το πρώιμο της ηλικίας τους, καταξιώνονται ως βασικός συντελεστής του ηλεκτρικού συστήματος εν συνόλω.

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ανάλογη εικόνα εντοπίζεται και στο κομμάτι του βάθρου εμπορίας φυσικού αερίου, όπου η διατήρηση των ποσοτήτων για το 2024 μέχρι στιγμής στα αντίστοιχα επίπεδα του 2023, ενώ μειώνεται η ζήτηση για εξαγωγές, δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι συμμετέχοντες επιλέγουν να «περάσουν» τις συναλλαγές τους μέσα από το βάθρο.

Πιο συγκεκριμένα, 9 TWh εμπορεύτηκαν μέσω του Βάθρου το 2023 όσες και το 2022 για όλα τα διαθέσιμα προϊόντα. Η εν λόγω ποσότητα «μεταφράζεται» ότι το 20% των συνολικών εμπορεύσιμων ποσοτήτων στο Ελληνικό VTP «πέρασαν» μέσα από το Βάθρο το 2023 με θετικά «σήματα» να καταγράφονται τους πρώτους μήνες του 2024, τηρουμένων των αναλογιών στην αγορά.

energypress