«Η σύσφιξη της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας για την ενίσχυση της αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων ασφαλείας» ήταν το θέμα της 63ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ. ΟΣΕΠ) που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, το τριήμερο 13 – 15 Μαΐου 2024. Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν οι βουλευτές κ.κ.: Κωνσταντίνος Βλάσης (Επικεφαλής), Γεώργιος Στύλιος, Βασίλειος Γιόγιακας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Στέφανος Παραστατίδης και Χαράλαμπος Μαμουλάκης.

Ο Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Κ. Βλάσης, στην παρέμβασή του, τόνισε τη σπουδαιότητα σύμπραξης για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων ενίσχυσης της περιφερειακής οικονομίας, της διασφάλισης της ασφάλειας και της σταθερότητας του ευρύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Επικέντρωσε στον αυξανόμενο αριθμό περιφερειακών και διμερών σταθερών εμπορικών συμφωνιών που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως σε επενδύσεις στην ενέργεια, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και στη μεταποίηση. Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μετατρέψουμε μακροπρόθεσμα τη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας από ανταγωνιστικό περιβάλλον ασφάλειας, σε περιβάλλον προώθησης και ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας». Επεσήμανε, τέλος στην ομιλία του, τη δέσμευση της χώρας μας για μια πιο μεθοδική, στρατηγική και διορατική συνεργασία, αφενός για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της παρουσίας μας στην περιοχή και αφετέρου, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας συνεδρίασαν και οι Επιτροπές Οικονομικών, Νομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΣΕΠ και στην τοποθέτησή του ο κ. Γεώργιος Στύλιος, υπογράμμισε ότι το 2023 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η χώρα μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται να ακολουθεί την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να τηρεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας, δίνοντας έμφαση στον πολύτιμο ρόλο του Οργανισμού, καθώς και στα σχέδια δράσης της τρέχουσας προεδρίας της ΚΣ ΟΣΕΠ.