Με αφορμή την παράδοση του αρχείου της Ενώσεως Αγωνιστών Ε.Ο.Κ. νομού Χανίων (1945-2018) στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης  με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων διοργανώνει εκδήλωση, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, και ώρα 19:30, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με θέμα «Η Αντιστασιακή Οργάνωση Ε.Ο.Κ. Χανίων» με το εξής πρόγραμμα:

α) Ομιλίες

Λουκάς Μπασιάς, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου, «Η Αντιστασιακή Οργάνωση Ε.Ο.Κ. (Εθνική Οργάνωση Κρήτης) στο νομό Χανίων».

Κωνσταντίνος Π. Φουρναράκης, αρχειονόμος,  «Το Αρχείο της Ένωσης Αγωνιστών Ε.Ο.Κ. Χανίων (1945-2018)  στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

β) Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον κ. Χρήστο Ανιτσάκη, αντιστασιακό και τελευταίο πρόεδρο της Ενώσεως Αγωνιστών Ε.Ο.Κ. Χανίων.

Η Αντιστασιακή Οργάνωση Ε.Ο. Κ. (Εθνική Οργάνωση Κρήτης) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1943, διαδεχόμενη την ΑΕΑΚ (Ανωτάτη Επιτροπή Αγώνα Κρήτης). Τα πρώτα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ήταν ο Νικόλαος Σκουλάς, για την επαρχία Κυδωνίας, ο Ιωσήφ Βολουδάκης για τα Σφακιά, ο  Μιχαήλ Μποτωνάκης για τον Αποκόρωνα, ο Εμμανουήλ Μπασιάς για το Σέλινο και ο Χαρίδημος Πολυχρονίδης για την Κίσσαμο. Ο Ν. Σκουλάς, δήμαρχος Χανίων, είχε αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής. Από τις αρχές του 1944 η Επιτροπή ΕΟΚ Χανίων διευρύνθηκε και αποτελείτο από είκοσι τρία μέλη. Το στρατιωτικό σκέλος της Οργάνωσης είχε τα εξής αρχηγεία: α) Εθνικές Αντάρτικες Ομάδες Σελίνου, β) Ανεξάρτητο Τάγμα Σελίνου, γ) Εθνικές Αντάρτικες Ομάδες Κισσάμου, δ) Ανεξάρτητο Τάγμα Κυδωνίας, ε). Εθνικές Αντάρτικες Ομάδες Δυτ. Περ. Σφακίων, στ) Εθνικές Αντάρτικες Ομάδες Ανατολικής Περιφέρειας Σφακίων, ζ) Εθνικές Αντάρτικες Ομάδες Δυτ. Περ.  Αποκορώνου, η) Εθν. Αντάρτικες Ομάδες Ανατολικής Περιφέρειας Αποκορώνου και Δ. Ρεθύμνου θ) Ομάδες κατασκοπίας και δολιοφθοράς Χανίων.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η δράση της εν λόγω Αντιστασιακής Οργάνωσης την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και θα παρουσιαστεί το αρχείο της Ένωσης το οποίο κατατέθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.