“Η αλλαγή χαρακτήρα της Μονής της Χώρας ήταν μία παλαιά διακήρυξη του κ. Ερντογάν. Η οποία, ωστόσο, δυστυχώς, γίνεται πράξη τώρα. Η πρωτοβουλία αυτή, πράγματι, προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς και, φυσικά, μάς πληγώνει όλους. Προσβάλλει, επίσης, την ιστορία της Κωνσταντινούπολης” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο.

Και προσέθεσε δεσμευόμενος ότι θα θέσει το θέμα στον τούρκο πρόεδρο: “Κυρίως, όμως, προσβάλλει ένα οικουμενικό μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό της. Ασφαλώς, λοιπόν, και θα συζητήσω αυτό το θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο”.

Αναφερόμενος στην σημερινή  του συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι “για εμάς η μόνη εκκρεμότητα με τους γείτονες είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο Δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο”. Για την ρητορική που χρησιμοποιεί η Τουρκία ο κ.Μητσοτάκης ήταν σαφής:

“Έχω τονίσει ότι «είμαστε προσηνείς, όχι όμως αφελείς». Που σημαίνει ότι -αν και διατυπώνονται σε πιο χαμηλούς τόνους- οι θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει. Όπως και οι δικές μας ήταν και παραμένουν σταθερές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές και είπε ότι “επιδίωξή μας είναι να κινηθούμε στα ποσοστά που είχαμε το 2019. Και αυτά θα τα φτάσουμε αν εξηγήσουμε στους πολίτες με ειλικρίνεια και πειθώ τη σημασία που έχουν γι αυτούς οι συγκεκριμένες Ευρωεκλογές”. Ξεκαθάρισε πως κανένα ποσοστό στις ευρωεκλογές δεν θα ταράξει τον εκλογικό κύκλο της τετραετίας, προσθέτοντας ότι “αν, ωστόσο, δεν είναι μήνυμα συνέπειας και συνέχειας, τότε ίσως δώσει το δικαίωμα σε μία αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τους συσχετισμούς που οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσισαν πριν από 10 μήνες. Και το χειρότερο: θα ενισχύσει εκείνες τις ακραίες φωνές που ζητούν να γκρεμιστούν όσα με κόπο έχουμε χτίσει, εδώ και μία πενταετία”.

Τέλος, επισήμανε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν αφετηρία, “ώστε με καινούργια ορμή και διορθώνοντας λάθη, να κινηθούμε πιο γρήγορα μπροστά. Υπάρχει, όμως, και ο κίνδυνος να αποδειχθούν παγίδα που θα μας ξαναφέρει αντιμέτωπους με κινδύνους. Είναι ο λόγος που θεωρώ αντιπάλους μας την αποχή και την αδιαφορία. Στοιχεία που μπορεί να ξαναζωντανέψουν τον λαϊκισμό που τόσο μας έχει κοστίσει”.