Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που κάνει το βόρειο σέλας ορατό σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο 5, ανακοίνωσε το National Oceanic and Atmospheric.

Οι «ακραίες» συνθήκες του G5 έφτασαν στη Γη από τον ήλιο λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ της Παρασκευής και πρόκειται για την πρώτη γεωμαγνητική καταιγίδα τέτοιου μεγέθους από τον Οκτώβριο του 2003, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Αυτή η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Σέλας στη λίμνη Sebago του Μέιν, ΗΠΑ

Σέλας στην Μινεσότα

 Σέλας στην Μεγάλη Βρετανία

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα G5 μπορεί να προκαλέσει «εκτεταμένα προβλήματα ελέγχου τάσης και προβλήματα στο σύστημα προστασίας, ορισμένα συστήματα δικτύου μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη κατάρρευση ή διακοπή ρεύματος», σύμφωνα με την κλίμακα καταιγίδας του NOAA.

Τα συστήματα GPS, η δορυφορική πλοήγηση και άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν.

Παράλληλα, πρόκειται για μια «καταιγίδα» που κάνει ορατά έντονα σέλαα σε ασυνήθιστα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της γης με αποτέλεσμα μαγευτικά χρώματα να έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης.

Σέλας στην Γερμανία  

 zougla.gr