Μερικές από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση σε σχέση με την αγορά ενέργειας, απαρίθμησε ο Υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, από το περιθώριο του Power & Gas Forum.

“Ξεκινάμε από την πιο σημαντική, που ήδη την βλέπουν οι πολίτες. Η διαφάνεια τιμών στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που έχει εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές, έχουμε πολύ καλές τιμές το τελευταίο διάστημα”, ανέφερε αρχικά ο Υπουργός.

“Έχουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε νέο ηλεκτρικό χώρο και να επιταχύνουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ, στηρίζοντας ταυτόχρονα ενεργειακά ευάλωτες ομάδες, όπως οι αγρότες, οι οικονομικά ευάλωτοι, αλλά και η ενεργοβόρα βιομηχανία, που είναι πολύ σημαντική για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και φυσικά έχουμε τα μεγάλα στρατηγικά σχέδια, όπως οι διεθνείς διασυνδέσεις, η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, που θα αλλάξουν συνολικά την πορεία της Ελλάδας σε ότι αφορά την ενέργεια.”

Ερωτώμενος για το μείζον ζήτημα στην αγορά των ΑΠΕ, αυτό των περικοπών, σημείωσε: “Η αγορά λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή και αυτό θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους. Οι επενδύσεις γίνονται από όσους πιστεύουν ότι είναι αποδοτικές και αυτό αποτελεί απόφαση που καλούνται να λάβουν κάθε φορά οι επενδυτές, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Έχουμε μια αρκετά ώριμη αγορά ανανεώσιμών και μια πραγματική κατάσταση. Χθες για παράδειγμα είχαμε για πολλές ώρες τιμές κοντά στο μηδέν. Αυτό λοιπόν μας υποχρεώνει, για να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, να κάνουμε και περικοπές.”

Τέλος, αναφορικά με τις αλλαγές στον κώδικα προμήθειας, σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Σκυλακάκης, τόνισε: “Είναι κάτι που είχαμε πει από το περασμένο Φθινόπωρο και τώρα ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί. Βάζει μια τάξη σε ένα πεδίο που ως τώρα έδινε πολύ μεγάλη διευκόλυνση στον ενεργειακό τουρισμό, την οποία πληρώνει στο τέλος η μεγάλη μάζα των καταναλωτών. Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι αφάνταστα καλύτερη από το σημερινό καθεστώς.”

energypres

φωτογραφία αρχείου