Έντονο ελληνικό άρωμα επικρατεί στην λίστα του «Taste Atlas» που φιλοξενεί τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, με την χώρα μας να διαθέτει οκτώ πιάτα και τον ντάκο μάλιστα να κατακτά την πρωτιά, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η τυνησιακή σαλάτα Mechioua και την κορυφαία τριάδα συμπληρώνει ακόμη ένα κλασικό ελληνικό γαστρονομικό πιάτο, η χωριάτικη!

Στη λίστα της γνωστής ιστοσελίδας που ασχολείται με κατατάξεις φαγητών και ροφημάτων, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα έχει την τιμητική της καθώς άλλα έξι ελληνικά πιάτα βρίσκονται στο top 100, και σε διάφορες άλλες θέσεις, θα συναντήσουμε τα χόρτα, την πατατοσαλάτα, την πατζαροσαλάτα, την τονοσαλάτα, τους βολβούς και τη λαχανοσαλάτα!

Στην κορυφή ο ντάκος

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι και συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζετε ελαφρά θαλασσινό αλάτι. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο» γράφουν στο Taste Atlas.

insider