Οι εταίροι χαιρέτισαν τα βήματα προόδου που έχει καταγράψει η Ελλάδα για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση θεατών με την ενσωμάτωση και εφαρμογή των συστάσεων της Σύμβασης Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον πρόσφατο ν. 5085/2024

Ολοκληρώθηκε στο Στρασβούργο η 5η Σύνοδος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση των θεατών αθλητικών αγώνων, στην οποία συμμετείχε η Εθνική Αντιπροσωπεία για την εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης στη χώρα μας, με επικεφαλής τον ΓΓ Δημόσιας Τάξης Εμμανουήλ Λογοθέτη, και τον ΓΓ Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά.

Στη Σύνοδο παρουσιάστηκαν από τα κράτη μέλη οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της ασφάλειας, προστασίας και εξυπηρέτησης θεατών, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων αναφορικά με τη διεξαγωγή του EURO 2024 καθώς και των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, έγινε παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό, στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει ως εταίρος.

Οι επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας παρουσίασαν στα μέλη της Επιτροπής τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής των διατάξεων του νέου ν. 5085/2024 για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι Γενικοί Γραμματείς και η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης συζήτησαν εκτενώς τις λεπτομέρειες αναφορικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη των αξιωματούχων της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis, η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα (12-15 Μαΐου 2024). Παράλληλα, προτάθηκε στη χώρα μας η ανάληψη της καταληκτικής εκδήλωσης του προγράμματος για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό.

Με το πέρας της Συνόδου ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Εμμανουήλ Λογοθέτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η υψηλή εκπροσώπηση που έχει η χώρα μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis υποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ελληνική Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Ο ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε ότι «αναγνωρίστηκε ομόφωνα από τους εταίρους η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, συνδυάζοντας την ενσωμάτωση των συστάσεων της Σύμβασης Saint Denis στη νομοθεσία μας με την απαρέγκλιτη τήρηση του πλαισίου και της επιβολής ποινών από τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, η οποία παρουσιάζει ήδη σημαντικό έργο. Η επίσκεψη των αξιωματούχων του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μας τον επόμενο μήνα θα μας δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε περαιτέρω τις συνθήκες ασφάλειας, προστασίας και εξυπηρέτησης των θεατών στη χώρα μας».

Στο πλαίσιο συμμετοχής της στην 5η Σύνοδο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Saint Denis, η Εθνική Αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρο Ρουσόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος του Συμβουλίου σε θέματα αθλητισμού, και η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου αυτού, ιδιαίτερα στα ζητήματα αξιών και αθλητικής ακεραιότητας που βρίσκονται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του συγκεκριμένου θεσμού.

Στις εργασίες της Συνόδου τον ΓΓ Δημόσιας Τάξης, Εμμανουήλ Λογοθέτη και Αθλητισμού,   Γιώργο   Μαυρωτά,   συνόδευσαν   τα   μέλη   της   Αντιπροσωπείας Νικόλαος Πετρόπουλος, Αστυνομικός Διευθυντής και συνεργάτης του Υπουργού Προστασίας   του   Πολίτη   και   Ιωάννης   Κραβαρίτης,   Αστυνόμος,   Εθνικός Σύνδεσμος  Πληροφοριών Ποδοσφαίρου.