Ορόσημο στην ιστορία του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας θα αποτελέσει η 15η διοργάνωσή του, με την προσθήκη και νέων θεματικών, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας δρ. Σπύρος Αρσένης, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο «Innovation Greece 5.0: Οι Πρωτοβουλίες Καινοτομίας και οι Φορείς που τις Υποστηρίζουν», το οποίο ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας της ΔΕΘ-Helexpo «Beyond 2024».

Σκοπός του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας είναι η ανάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων και εφαρμογών, βασισμένων σε νέες τεχνολογίες, στην εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και γενικότερα στην προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα.

«Είμαστε 14 χρόνια, ο παλαιότερος διαγωνισμός του φορέα, έχοντας υποδεχτεί 8.000 συμμετέχοντες. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε σαν διαγωνισμός, αλλά πλέον είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο. Είναι ουσιαστικά ένα κανάλι επικοινωνίας της καινοτομίας με την τράπεζα. Είμαστε περήφανοι για το ότι μέσα από τον διαγωνισμό έχουμε εντοπίσει σημαντικές εταιρείες με τις οποίες έχουμε αναπτύξει συνεργασίες», επισήμανε ο κ. Αρσένης.

Όπως εξήγησε η καινοτόμος υπηρεσία «digital onboarding» για το άνοιγμα λογαριασμών ψηφιακά, που εισήγαγε η Εθνική πριν από τέσσερα χρόνια, υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία της τράπεζας με την Linked Business, εταιρεία που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 9ο Διαγωνισμό του προγράμματος NBG Business Seeds. «Συνεργαστήκαμε και το βγάλαμε πάρα πολύ γρήγορα. Για εμάς αυτό είναι το ζητούμενο, μέσα από τη διαδικασία του διαγωνισμού να καταφέρουμε να φέρουμε καινοτομία, η οποία θα είναι ουσιαστική και για την τράπεζα και έτσι συνεχίζουμε», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τον φετινό διαγωνισμό ο κ. Αρσένης εκτίμησε πως «θα έχουμε μια σειρά από πολύ ωραίες και καινοτόμες εταιρείες με τις οποίες ήδη είμαστε σε συζητήσεις για συνεργασίες».

Επισήμανε δε πως πέρα από τον διαγωνισμό η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί την καινοτομία με πάθος, έχοντας υποστηρίξει μέχρι σήμερα 30 start-ups, συμμετέχοντας παράλληλα σε 17 ελληνικά και διεθνή funds. «Eίμαστε ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής, μακράν ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει τέσσερις με πέντε φορές περισσότερα κεφάλαια από οποιονδήποτε άλλο», ανέφερε  ο επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, καταλήγοντας πως «στόχος μας είναι η στήριξη του οικοσυστήματος και βασικό μας μότο οι συνέργειες, οι συνεργασίες και η ομαδικότητα».