Η Μιλένα Αποστολάκη, Βουλευτής Βορ. Τομέα Αθηνών & υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατήγγειλε με δήλωσή της υπονόμευση του έργου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας από την κυβέρνηση επικαλούμενη ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό χάρτη.

«Η μεθοδευμένη απόπειρα συγκάλυψης των υπευθύνων για το έγκλημα των Τεμπών, φαίνεται πως συνεχίζεται απροκάλυπτα και με κάθε μέσο , καθώς το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου είχε κλειδωθεί στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να μην είναι προσβάσιμο για σχολιασμό από  νομικούς  και  πολίτες», τόνισε η κυρία Αποστολάκη.

Ανέφερε πώς με διάταξη στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη, η κυβέρνηση τροποποιεί τη διαδικασία με την οποία λειτουργεί στη χώρα μας η ευρωπαϊκή εισαγγελία, ώστε η απολογία των κατηγορουμένων για πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς, να μη γίνεται πλέον ενώπιον του ευρωπαίου εισαγγελέα, αλλά ενώπιον του ανακριτή.

«Η κατάργηση της διάταξης που ήδη ισχύει για την ποινική δίωξη πλημμελημάτων, φαίνεται να υπονομεύει την «αρχή της καλόπιστης συνεργασίας», που διέπει τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2017/1939, τον οποίο η χώρα μας εφαρμόζει από το 2021 σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε: «Οι λόγοι για τους οποίους  το επιτελικό κράτος μεθόδευσε τον αποκλεισμό της διάταξης  από τη διαβούλευση είναι προφανείς, όπως προφανές είναι ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία θα συνεχίσει να βρίσκει εμπόδια στις έρευνες της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».