Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 24 Απριλίου, η εκδήλωση της «Κοινωνικής Αφύπνισης» για την τρίτη ηλικία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ της περιοχής του Τάλος.

Η εν λόγω εκδήλωση με τίτλο «Τρίτη Ηλικία: Οι άνθρωποι μας!» διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων ενημέρωσης περί θεμάτων τρίτης ηλικίας και εντάσσεται σε μια γενικότερη  καμπάνια ευαισθητοποίησης που τελεί υπό συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του δήμου Ηρακλείου.

Οι προσωπικότητες που μετείχαν ως ομιλητές επικεντρώθηκαν σε θέματα που άπτονται των εξής θεματικών πεδίων:

  • Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος ανέλυσε τον ρόλο της Εκκλησίας και της πίστης στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων και τον τρόπο που οι έννοιες της αλληλεγγύης, της αγάπης και της ανιδιοτελούς συμπαράστασης μπορούν να εκφραστούν προς ένα ηλικιωμένο άτομο ώστε να αποκτήσουν πραγματική αξία και ουσία ζωής, αλλά και στο κομμάτι των διδαχών της Εκκλησίας, για την προσοχή και την φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων ή παππούδων μας και ειδικότερα για την επίτευξη μίας αρμονικής σχέσης βασισμένης στην αμοιβαιότητα.
  • Ο κ. Αντώνιος Πασπαλιάρης, Διευθυντής Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου αναφέρθηκε στην εξελικτική διαδρομή από την ίδρυση των ΚΑΠΗ στη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας και στις ποιοτικές διαφορές αναβάθμισης και βελτιώσεων που επήλθαν στον χρόνο, όπως και στους ειδικούς τρόπους που τα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας συμβάλλουν στην διαμόρφωση προϋποθέσεων υγιούς και ενεργούς γήρανσης μέσω των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Ο κ. Συμεών Παναγιωτάκης, Παθολόγος (Γηρίατρος), Διευθυντής ΕΣΥ – ΠαΓΝΗ περιέγραψε τους όρους και τις προϋποθέσεις που βασίζονται τα επιτυχημένα γηρατειά και κατά πόσο είναι εφικτά και στο τι ακριβώς προσφέρουν τα εμβόλια στον ηλικιωμένο και ποια η ευεργετική τους επίδραση στο πλαίσιο της κουλτούρας προαγωγής υγείας στην Τρίτη ηλικία.
  • Η κ. Φωτεινή Αναστασίου, Γενική Ιατρός, Διευθύντρια ΕΣΥ, Συντονίστρια του Δημοτικού Ιατρείου Ηρακλείου – της 4ης ΤΟΜΥ, παρουσίασε την προσέγγιση ηλικιωμένων ασθενών με πολύ νοσηρότητα και περιέγραψε τη συμπτωματολογία ηλικιωμένων ασθενών με γνωσιακές διαταραχές.
  • Η κ. Κωνσταντίνα Βαϊραμάκη, Ψυχολόγος, Στέλεχος Υποστήριξης Επιζωσών Γυναικών Βίας – Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου σκιαγράφησε τις συνθήκες βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών σε ενδοοικογενειακό επίπεδο και αναφέρθηκε στην κατάλληλη και ορθή προσέγγιση μιας γυναίκας ηλικιωμένης η οποία βρίσκεται στη θέση του θύματος βίας και κάθε μορφής κακοποίησης.
  • Η κ. Σοφία Θανασούλα, Ψυχολόγος, Υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Διαχείρισης Θυτών –Σύνδεσμος  Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου παρουσίασε τη συμπτωματολογία ενός θύτη και ειδικώς ηλικιωμένου στο πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας και τους τρόπους που επιτελείται η προσέγγιση των ηλικιωμένων θυτών βίας σε ενδοσυντροφικό περιβάλλον και επίπεδο.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κοινωνικός Λειτουργός κ. Γιώργος Σαριδάκης, ενώ Χαιρετισμό απηύθυνε, αρμοδίως, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Ηρακλείου κ. Γεώργιος Τσαγκαράκης, ενώ παρουσία είχαν η Προϊσταμένη του τμήματος ΚΟΙΦΑΠΗ 3ης Κοινότητας κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου (ως οικοδέσποινα), η Προϊσταμένη του τμήματος ΚΟΙΦΑΠΗ 4ης   Κοινότητας κ. Βάλια Σαρακινάκη, η Προϊσταμένη του τμήματος ΚΟΙΦΑΠΗ 2ης Κοινότητας κ. Πόλυ Αγοράκη, η Αν. Προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Φύλων κ. Αργυρώ Τσαμάνδουρα.

Ακόμη, τις εργασίες της εκδήλωσης παρακολούθησαν κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, οικογενειακοί βοηθοί και φυσικοθεραπευτές των ΚΕΚΟΙΦ και κυρίως αρκετοί ωφελούμενοι ηλικιωμένοι των εν λόγω κοινωνικών υπηρεσιών.