Τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά επισκέφθηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Τον Αντιπεριφερειάρχη υποδέχθηκαν και ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της Σχολής ο Κοσμήτορας, αναπληρωτής καθηγητής Αλέξανδρος Βαζάκας και η Αμαλία Κωτσάκη Καθηγήτρια Αναπληρώτρια Κοσμήτορας και οι καθηγητές Νικόλαος Σκουτέλης, Μαρία Σταυρουλάκη,  Μαρία Μανδαλάκη, Δέσποινα Διμέλλη, Αλέξιος Τζομπανάκης, Δημήτρης Τσακαλάκης, Χρήστος Τέσσας. Παναγιώτης Παρθένιος,  Άννα Καραγιάννη και Κωνσταντίνος Προβιδάκης.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως πρόκειται για μια Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου διδάσκοντες και φοιτητές διερευνούν θέματα που αφορούν στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές μορφές και έννοιες, ενώ οι απόφοιτοι της συμβάλουν σημαντικά εκτός από την χωροταξία και την πολεοδομία, στην ολοκληρωμένη αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών συνόλων καθώς και σε συνθετικά θέματα που άπτονται της μεσογειακής αρχιτεκτονικής, πόλης και τοπίου.

Ακολούθησε επίσκεψη ενημέρωσης του Αντιπεριφερειάρχη στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Πολυτεχνείου Κρήτης, η έρευνα της οποίας εκτείνεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στις τρέχουσες σημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Από την διαχείριση των υγρών αποβλήτων και απορριμμάτων, την   αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών του αύριο ως τη διαχείριση των υδατικών πόρων και την κλιματική αλλαγή.

Μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Σχολής στη σύσκεψη που ακολούθησε συμμετείχαν η κοσμήτορας της, καθηγήτρια Δ. Κολοκοτσά και οι καθηγητές Ι. Γεντεκάκης,  Μ. Λαζαρίδης, Α. Γιαννής  Δ. Γουρνής και Ε. Ψυλλάκη καθώς και οι ερευνήτριες  Στέλλα Βουτσαδάκη και Λίλη Σαρού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης για την πράσινη μετάβαση αλλά και τη στροφή στην κυκλική οικονομία καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Γεωενέργειας του ΙΤΕ το οποίο, σε μια περίοδο ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές παραγωγής ενέργειας, είναι προσανατολισμένο στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των συμβατικών καυσίμων.

Στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη συμμετείχαν ο καθηγητής Διευθυντής του ΙΓ/ΙΤΕ, Ερευνητής Α’ Ιωάννης Γεντεκάκης, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δρ. Σπύρος Μπέλλας, Δρ. Εμμανουήλ Σταματάκης, Δρ. Ευαγγελία Γοντικάκη καθώς και οι καθηγητές συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ Νικόλαος Πασαδάκης, Δημήτριος Γουρνής και Διονυσία Κολοκοτσά. Επίσης συμμετείχε η Διευθύνουσα Διοικητικού του ΙΓ/ΙΤΕ Ηλέκτρα Καστρινάκη.

Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια Κρήτης στην έρευνα του Ινστιτούτου Γεωενέργειας του ΙΤΕ για την παραγωγή ενέργειας  φιλικής προς το περιβάλλον και η οποία θα προωθεί την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος από τα ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για το μοναδικό Ινστιτούτο της χώρας με κεντρικό στόχο την Πράσινη και Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση.