Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 εκκινεί από τη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαϊου με 5 ετάπ (αγωνιστικές διαδρομές) που διατρέχουν τη ραχοκοκκαλιά της χώρας, με περάσματα από την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και την Αττική, για να καταλήξει στις 19 Μαϊου στην Αθήνα, με εκκίνηση από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σημείωσε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να αναβαθμίσει φέτος τον Γύρο, εντάσσοντας τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και χαράσσοντας μία πολύ προσεγμένη αγωνιστική διαδρομή, απόλυτα αντιπροσωπευτική της γεωμορφίας της χώρας.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός, σε μία ολυμπιακή χρονιά, όπου η Ελλάδα οφείλει να είναι αθλητικά στην πρώτη γραμμή, είκοσι χρόνια μετά τους δικούς της Ολυμπιακούς Αγώνες που μάγεψαν όλον τον κόσμο!

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 αναβαθμίζεται τρία χρόνια μετά την αναβίωσή του, αναδεικνύοντας τις ομορφιές της χώρας αλλά και τα μνημεία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Είναι επιλογή του Υπουργείου Αθλητισμού να στηρίζει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και να υποστηρίζει την ελληνική περιφέρεια. Με τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας και το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, σφραγίζουμε την πρόθεσή μας για αθλητική εξωστρέφεια και συνεχίζουμε δυναμικά.

Στοχος μας, με το πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα των Παράλληλων Δράσεων, είναι η εμπλοκή και των πολιτών στην αθλητική κουλτούρα της καθημερινής άσκησης, ενώ παράλληλα επιδιώκουμε να προωθήσουμε το ποδήλατο ως μέσο, καθώς είναι απόλυτα σύμφωνο με τις σύγχρονες επιταγές της βιώσιμης κινητικότητας και της πράσινης ανάπτυξης!

Στη Θεσσαλία ο Γύρος θα περάσει με σεβασμό και ευαισθησία από τις πρόσφατα πληγείσες περιοχές, για να τονώσουμε την περιοχή και τους κατοίκους της που τόσο πολύ αγαπούν το ποδήλατο.

Εχουμε σηκώσει ψηλά τον πήχη συνολικά για τη διοργάνωση και πιστεύω θα τα καταφέρουμε!».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, υπογράμμισε την δική του σχέση με το ποδήλατο και το πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να διαδοθεί ως μέσο μετακίνησης και άθλησης, αλλά και να αναπτυχθεί το άθλημα της ποδηλασίας.

«Είμαι ποδηλάτης πάρα πολλά χρόνια. Μόλις άκουσα από τους ανθρώπους της οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece το όραμά τους για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024, ενθουσιάστηκα και αμέσως συμφώνησα να γίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας θεσμικός συνδιοργανωτής του Γύρου.

Σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, οι αθλητές του ποδηλάτου είναι εκείνοι που σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αθλητές ασχολούνται συστηματικά με το αγώνισμά τους και πολύ μετά από το πέρας της αγωνιστικής καθαρά δραστηριότητάς τους! Αυτό λοιπόν τους καθιστά πιο υγιείς σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με τα συμπεράσματα όλων των μελετών οι ποδηλάτες φαίνεται ότι έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας!

Είναι για μένα ξεκαθάρο ότι στις εποχές που ζούμε, το ποδήλατο πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ειδικά ως μία μορφή ήπιας άσκησης για τον πληθυσμό.

Οι μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις όπως είναι ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, τονώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου και εμπλέκουν περισσότερο κόσμο σε μία αθλητική κουλτούρα.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ξέρουμε τα οφέλη και έχουμε κάνει το ποδήλατο τρόπο ζωής».

Ο πρόεδρος της οργανωτικής Γιώργος Λεβεντάκης και ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εταιρικής Ευθυνης της Cycling Greece Τάκης Ξουρής, ανέλυσαν διεξοδικά τα φετινά ετάπ (αγωνιστικές διαδρομές) τονίζοντας πως «στοίχημα του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας είναι σε λίγα χρόνια να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από μεγάλους και φημισμένους ποδηλατικούς Γύρους ανά τον κόσμο!».

Ο Διευθυντής των Παράλληλων Δράσεων Θάνος Γεωργίου, αναφέρθηκε στο πλήθος των εκδηλώσεων (καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών) που απευθύνονται σε όλες τις πόλεις σε μικρούς και μεγάλους.

Aναλυτικά οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων αλλά και των αγωνιστικών λεπτομερειών στο site της διοργάνωσης Hellas-tour.gr

Από την πλευρά τους οι Αντιδήμαρχοι Αθλητισμού Ελλασσόνας, Λάρισας και Καρδίτσας, κ. Δημουλάς, Γερογιόκας και Ευθυμίου, ευχαρίστησαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Βρούτση για τη σταθερή στήριξη της Πολιτείας σε έναν τοσο σημαντικό θεσμό, όπως καθιερώνεται ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας και ανέλυσαν τις δράσεις των Δήμων τους με αφορμή τα περάσματα του αγώνα.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι πρόδρομες δράσεις του Γύρου ξεκινούν σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου από την Ελασσόνα, με δράσεις για την οδική ασφάλεια και τη συμμετοχή πλήθους μαθητών, αλλά και με οικολογικές ενέργειες όπως η δεντροφύτευση στο «Αγκαλιάζω την πόλη μου, φυτεύω ένα δέντρο», που έχουν ετοιμάσει τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής.