Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας

Η Κρήτη επηρεάστηκε εχθές  από ένα ιδιαίτερα έντονο φαινόμενο μεταφοράς σκόνης  από την έρημο της Σαχάρας. Το φαινόμενο καταγράφεται από τους τέσσερις εγκατεστημένους σταθμούς του Δικτύου ΣΧΕΔΙΑ στο νησί στους οποίους πραγματοποιούνται μετρήσεις σωματιδιακού φορτίου PM10, στην πόλη των Χανίων, στο Ακρωτήρι Χανιών, στην πόλη του Ηρακλείου και  στο Φινοκαλιά Λασιθίου. Στη Π.Ε. Χανίων οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από το Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ στο Ηράκλειο και το Λασίθι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το νέφος της σκόνης κινείται από δυτικά προς ανατολικά και επηρεάζει σταδιακά όλο το νησί. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις σκόνης που παρατηρηθήκαν χθες στα Χανιά ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ στο  Ηράκλειο η μέγιστη τιμή ήταν χαμηλότερη (μέσες ωριαίες τιμές).

Σήμερα Τετάρτη το φαινόμενο επηρεάζει έντονα την ΠΕ Ηρακλείου και προς το μεσημέρι θα επηρεάσει και την ΠΕ Λασιθίου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα στο τέλος της ημέρας η κατάσταση στην Κρήτη θα έχει εκτονωθεί.

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας μετά και την λήψη των τελευταίων μετρήσεων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος ενημερώνει  ότι απαιτείται ΑΜΕΣΑ η Λήψη των παρακάτω Μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Σε σχέση με τα άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε σχέση με το γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές

με αυξημένη κυκλοφορία. Οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.