Επτά πρόσωπα που αποτελούσαν «κίνδυνο και απαράδεκτη απειλή» για τους Αυστραλούς πολίτες συνελήφθησαν σήμερα στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της αστυνομίας στην οποία συμμετείχαν 400 μέλη των δυνάμεων της τάξης.

Δύο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί επεσήμαναν ότι τα πρόσωπα που συνελήφθησαν συνδέονται με τον 16χρονο έφηβο ο οποίος κατηγορείται ότι μαχαίρωσε έναν επίσκοπο στο Σίδνεϊ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συλληφθέντες είχαν ασπαστεί «ακραία ιδεολογία υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Ο Ντέιβ Χάντσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι είναι «πιθανό» η ομάδα των συλληφθέντων να προετοίμαζε επίθεση, αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένας συγκεκριμένος στόχος.

«Η συμπεριφορά τους κατά την παρακολούθησή τους μας οδήγησε να σκεφτούμε ότι επρόκειτο να διαπράξουν ενέργεια την οποία δεν θα ήμασταν σε θέση να εμποδίσουμε», εξήγησε.

«Στη διάρκεια της έρευνας πιστέψαμε ότι ήταν πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση», σημείωσε ο Χάντσον.

Οι επτά συλληφθέντες είναι ανήλικοι, διευκρίνισε η αστυνομία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μαρ Μάρι Εμάνουέλ, επίσκοπος σε ασσυριακή εκκλησία του Σίδνεϊ δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν 16χρονο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και το στήθος, στη διάρκεια λειτουργίας που μεταδιδόταν απευθείας μέσω του διαδικτύου.

Μετά την επίθεση ξέσπασαν επεισόδια έξω από την εκκλησία.

Η αστυνομία αμέσως χαρακτήρισε την επίθεση του εφήβου «τρομοκρατική» και ξεκίνησε έρευνα στην οποία συμμετέχουν η ομοσπονδιακή αστυνομία, η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας και οι υπηρεσίες Πληροφοριών.

φωτογραφία αρχείου