Γιάννης Μώραλης: «Ιστορική στιγμή για την πόλη μας, νιώθουμε υπερήφανοι που ο Πειραιάς συμμετείχε στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση  της υφηλίου»

Με τιμές, λαμπρότητα, συγκίνηση και έντονο το συναίσθημα της υπερηφάνειας, ο Δήμος Πειραιά, υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων  Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024»,  στη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού της από την αρχαία Ολυμπία στο Παρίσι.

Πρόκειται  για μια ιστορική στιγμή  για τον Πειραιά και  για ένα ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός για την πόλη μας, η οποία συμμετέχει στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της υφηλίου. Εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και παρακολούθησαν με δέος τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας,  η οποία διέσχισε την  Ακτή Μιαούλη, τη Σαχτούρη, την  Λεωφόρο Φρεαττύδος, την  Μαρίνα Ζέας, την Ακτή Μουτσοπούλου, την 2ας Μεραρχίας, την Ηρώων Πολυτεχνείου για να καταλήξει  στο  Δημοτικό Θέατρο.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης, Ελπίδας και μεταλαμπάδευσης των διαχρονικών αξίων του «Ολυμπιακού Πνεύματος» και του «Ευ Αγωνίζεσθαι» έφθασε στον Πειραιά  με πομπή 15 αυτοκινήτων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε), ερχόμενη από την Πελοπόννησο, με τη λαμπαδηδρομία να ξεκινά από την πλατεία Ωρολογίου στην Ακτή Μιαούλη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βάλια Κυριαζή – Μώραλη και τα παιδιά  τους, Πέτρο και  Γιολάντα  παρέλαβε την  Φλόγα από την Ιατρό  γυναικολόγο, Πρόξενο  επί τιμή της Ελλάδος στη Λυών, Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, της Γαλλικής Δημοκρατίας  Δρ. Αικατερίνη Βαλασσοπούλου – Imbert  και  αφού διένυσε τη διαδρομή από τη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μπουμπουλίνας έως το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο άναψε το βωμό και ξεκίνησε το τελετουργικό υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.

Ο κ. Μώραλης φορτισμένος συγκινησιακά, αλλά και με ιδιαίτερη χαρά   έδωσε τη δάδα στον Παλαίμαχο Διεθνή Έλληνα Ποδοσφαιριστή Ηλία Υφαντή, ο οποίος με τη σειρά του, την έδωσε στην Ολυμπιονίκη Υδατοσφαίρισης – Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου. Στη συνέχεια, την Ολυμπιακή Φλόγα  μετέφεραν  η  Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πειραιά Σωτήρης Κάκιας.

Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος από τον Πειραιά, που  μετέφερε τη Φλόγα και το Ολυμπιακό μήνυμα της Ειρήνης σε κεντρικά σημεία της πόλης ήταν  Αθανάσιος Μπούτσης  φοιτητής  από τους πρώτους εισαχθέντες σε ΑΕΙ, ο οποίος παρέδωσε τη δάδα στον πρώην Ομοσπονδιακό Προπονητή Κολύμβησης και  Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Αθλητισμού  Νίκο Γέμελο,  τον οποίο συνόδευσαν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργος Βίτσας  και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Φωτιάδης. Λαμπαδηδρόμοι μεταξύ άλλων ήταν επίσης η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η Ολυμπιονίκης Βιργινία Κραβαριώτου, οι διεθνείς πολίστριες Μαργαρίτα, Ελευθερία, Βάσω Πλευρίτου, ο Τελετάρχης των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας Γιάννης Παπαδημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής  έγινε ανάκρουση  του Ολυμπιακού Ύμνου, του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας και του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος, ενώ Πειραιώτες Olympians υπέγραψαν αυτόγραφα και συλλεκτικές μπλούζες για τον κόσμο.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά πλαισίωσε την τελετή υποδοχής με γνωστές μελωδίες.

Ακολούθησε χορευτική περφόρμανς The Olympic Cypher, σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Χρήστος Φερεντίνος.

Μετά το πέρας της τελετής, η  λαμπαδηδρομία  συνεχίστηκε  μέσω της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α, Γρηγορίου Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, πλατεία Αλεξάνδρας, Ακτή Κουντουριώτου, Αλεξ. Παπαναστασίου, είσοδος στο Μικρολίμανο από τέρμα Επιδαύρου, Ακτή Δηλαβέρη.

Ο Πειραιάς έχει ακόμα έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας. Στις 27 Απριλίου και αφού η φλόγα θα έχει ολοκληρώσει το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, θα αναχωρήσει από τον Πειραιά, με το εμβληματικό τρικάταρτο  ιστιοφόρο «Le Belem», προκειμένου να μεταφέρει τη φλόγα στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Μασσαλίας, με την οποία ο Πειραιάς είναι αδελφοποιημένη πόλη.  Από τις 24-4 έως τις 26-4 το «Le Belem», θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Επιπλέον, έως και τις 26 Απριλίου 2024,  στο πλαίσιο  της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας και της παρουσίας του γαλλικού ιστιοφόρου «Le Belem» στην πόλη μας, η Piraeus Tower  Α.Ε. σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, φωταγωγεί τον Πύργο  Πειραιά στα χρώματα της Γαλλικής σημαίας. Στις όψεις του προβάλλεται εναλλάξ το έμβλημα των Ολυμπιακών αγώνων, ως μία ένδειξη τιμής στη χώρα που θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων,  τόνισε:

Ο Πειραιάς υποδέχεται με συγκίνηση και υπερηφάνεια, την Ολυμπιακή Φλόγα, στη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού της από την αρχαία Ολυμπία στο Παρίσι, για τους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η διέλευση της Φλόγας από τον Πειραιά αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, αλλά και τιμή για όλους μας. Νιώθουμε δε υπερήφανοι γιατί η επιλογή, για πρώτη φορά, να φύγει η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα δια θαλάσσης, έδωσε τη δυνατότητα στην πόλη μας, τον Πειραιά, να την παραδώσει στην πόλη της Μασσαλίας, με την οποία είμαστε πόλεις αδελφές από το 1984, προκειμένου τελικά να φτάσει στον τελικό προορισμό της στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024.

Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, περικλείει ισχυρούς συμβολισμούς και μεταλαμπαδεύει σε ολόκληρη την οικουμένη, αξίες και ιδεώδη, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2.800 χρόνια: το Ολυμπιακό Πνεύμα, το ευ αγωνίζεσθαι, την ευγενή άμιλλα και πρωτίστως τη συμφιλίωση των λαών.

Νιώθω ειλικρινά ευγνώμων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μού δόθηκε η ευκαιρία ως Δήμαρχος της πόλης του Πειραιά να κρατήσω τη δάδα με τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να ανάψω τον βωμό στην πόλη μας.  Εύχομαι και είμαι βέβαιος ότι η πορεία της φλόγας θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και εύχομαι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της φίλης χώρας Γαλλίας στο Παρίσι να είναι οι καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες  που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία».