Για μια παρτίδα κβαντική τρίλιζα μαθητές και μαθήτριες Λυκείου θα βρεθούν σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη Θέρμης, στο πλαίσιο εκδήλωσης κβαντικής υπολογιστικής που διοργανώνουν το Τμήμα Φυσικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εκεί θα στηθεί το γνωστό ταμπλό, ωστόσο οι νέοι και οι νέες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον «μαγικό μαρκαδόρο» με τον οποίο θα σημειώνουν τις πιθανές κινήσεις που μπορεί να γίνουν ταυτόχρονα σε δύο κουτιά. Οι κινήσεις αυτές θα σημειώνονται, μαζί και με ένα σημαδάκι που θα δηλώνει τον αριθμό του γύρου. Έτσι, πολλά διαφορετικά σύμβολα κινήσεων θα μπορούν να «ζουν» μέσα στο ίδιο κουτί της τρίλιζας.

Στην περίπτωση που δύο κινήσεις μοιράζονται το ίδιο κουτί, οι παίκτες θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση για την κίνηση που θα επιλέξουν, η οποία μάλιστα θα επηρεάσει και την άλλη πιθανή κίνηση που εμπλεκόταν στο ίδιο κουτί. Στο τέλος θα κερδίσει ο παίκτης που μετά από μια τέτοια απόφαση θα σχηματίσει πρώτος μια κλασική τρίλιζα. Αν και οι δύο σχηματίσουν μια τέτοια τρίλιζα, νικητής θα είναι αυτός με τον μικρότερο δείκτη γύρου.

Πάνω από διακόσια παιδιά στον φετινό κύκλο δράσης Κβαντικής Υπολογιστικής

Η εκδήλωση των Τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών των δύο πανεπιστημίων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Μαθηματικής Εβδομάδας που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία με κεντρικό θέμα την «Μαθηματική Νοημοσύνη». Σηματοδοτεί, άλλωστε, την ολοκλήρωση ενός ακόμη κύκλου δράσης Κβαντικής Υπολογιστικής για μαθητές και μαθήτριες που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2023 – 2024 πανελλαδικά, με τη συμμετοχή 201 παιδιών από 31 Λύκεια και Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα, μαζί με 58 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι συναντήσεις διδασκαλίας πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως, τα πρωινά Σαββάτου ενώ οι καθηγητές των σχολείων συνεργάζονταν με τους μαθητές τους στα σχολεία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι θεματικές ενότητες περιλάμβαναν τον κβαντικό κόσμο και τα κβαντικά φαινόμενα, τα μαθηματικά, την κβαντική πιθανότητα, τον κβαντικό προγραμματισμό, τα κβαντικά παίγνια και την κβαντική κρυπτογραφία.

Τα παγκόσμια δεδομένα στην κβαντική υπολογιστική

Σε ό,τι αφορά τα παγκόσμια δεδομένα, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Σταυρινίδης επισημαίνει ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια κούρσα Κίνας, Αμερικής, Αυστραλίας, Ρωσίας και Ινδίας γύρω από την κβαντική υπολογιστική, η οποία θα δώσει σε όποιον επικρατήσει πλεονεκτήματα και στη διαχείριση της πληροφορίας και στην κρυπτογραφία». Υπογραμμίζει, τέλος, ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο ο οποίος αναμένεται να αλλάξει το μέλλον της επιστήμης των μαθηματικών, της τεχνητής νοημοσύνης και των υπολογιστών.

φωτογραφία αρχείου