Επί τόπου δράση αυτοψίας, με σκοπό τη διερεύνηση προτεινόμενου έργου ενέργειας σε θέσεις των Δήμων Οροπεδίου Λασιθίου, Μινώα Πεδιάδος και Βιάννου, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Νίκος Ξυλούρης και στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Η εν λόγω μελέτη, η οποία εξετάζεται στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, αφορά σε τέσσερις (4) περιοχές Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 168MW, στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου. Φορέας του προτεινόμενου έργου είναι η εταιρεία «ΤΕΡΝΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ».

Στην αυτοψία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης, ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Κουρλετάκης, εκπρόσωποι του δήμου Βιάννου, του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς και του πολιτιστικού και του ορειβατικού συλλόγου της περιοχής. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης και τα στελέχη της Περιφέρειας εξέτασαν επί τόπου περιβαλλοντικές πτυχές του έργου και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των φορέων των περιοχών μελέτης. Αντίστοιχη δράση αυτοψίας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και όσον αφορά στις περιοχές των δήμων Ηρακλείου, Γόρτυνας και Αρχανών – Αστερουσίων.