Στο νέο μοντέλο τιμολόγησης της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρθηκε στο περιθώριο του Power & Gas Forum, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, Μίλτος Ασλάνογλου.

«Βοηθούμενης από τις διεθνείς συνθήκες, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται και συνεπώς έχουμε μείωση στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε νομίζω καλά αποτελέσματα στη νέα πολιτική για τα τιμολόγια.

Το πρώτο θετικό είναι ότι, οι καταναλωτές δείχνουν να έχουν καταλάβει και να θέλουν να ενημερωθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση των τιμών και το τύπο των τιμολογίων. Ο χρωματικός διαχωρισμός έχει δώσει μια καθοδήγηση στον τελικό καταναλωτή, ώστε να κατανοεί καλύτερα τις χρεώσεις, πως αυτές εξελίσσονται και ποια είναι η δυναμική τους. Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Από εδώ και στο εξής είναι προφανές ότι θα έχουμε εξελίξεις σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών, καινούργια τιμολόγια, μεικτά, που θα περιλαμβάνουν εν μέρει παραγωγή που θα προέρχεται από ΑΠΕ. Για να μπούμε σε αυτή τη φάση, η ανάγκη ο τελικός καταναλωτής να είναι καλά πληροφορημένος ώστε να μπορεί να αποτιμήσει με καλύτερο τρόπο το όφελος που θα έχει, είναι πολύ σημαντική.»

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι η ιδανική επιλογή χρώματος, διευκρίνισε ότι, «σε κανονικές συνθήκες αγοράς, τα τιμολόγια θα έχουν πάνω κάτω τις ίδιες χρεώσεις. Όταν έχουμε έντονες διακυμάνσεις – τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο καθοδικής φάση, όπου οι τιμές μειώνονται- είναι προφανές ότι τα κυμαινόμενα -και μάλιστα αυτά που καθορίζονται στο τέλος του μήνα- μοιάζουν να είναι πιο ευνοϊκά. Όμως αυτό συμβαίνει και λόγω της συγκυρίας. Σε βάθος χρόνου, τα τιμολόγια θα έχουν πάνω κάτω την ίδια προσέγγιση και εκεί θα κρίνεται περισσότερο η προσέγγιση και η κουλτούρα του ίδιου του καταναλωτή και η ασφάλεια που θέλει να αισθάνεται, όπως και ο τρόπος με τον οποίο προτιμάει να προμηθεύεται την ενέργεια που χρειάζεται.»

energypress