Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας της Π.Ε. Ρεθύμνης την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Ρέθυμνο

Το  Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου,  διοργανώνει ημερίδα στις 12 Απριλίου 2024 και ώρα  09:00 π.μ., με τίτλο  «Στα βάθη του χειμώνα, έμαθα επιτέλους ότι μέσα μου κρύβεται ένα ανίκητο καλοκαίρι» (Albert Camus), στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο.

Η υλοποίηση της ανωτέρω Ημερίδας σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε  οι διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν απέναντι σε ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας, να απαλειφθούν και να μην αποτελούν εμπόδιο για την κοινωνική ένταξη και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες που αποσκοπούν στη σωστή φροντίδα τους. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση προς την ψυχική ασθένεια και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές διασφαλίζοντας την πλήρη ενσωμάτωση και συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Η Ημερίδα προτίθεται να συμπεριλάβει αναφορά σε όλα τα παραπάνω σημεία αναλύοντας έρευνες, στοιχεία/δεδομένα, πρακτικές, επιστημονικές προσεγγίσεις και προβληματισμούς γύρω από τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, φιλοδοξεί να αναλύσει τις προσπάθειες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα προκειμένου για την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, για την αντικατάσταση των ψυχιατρικών ιδρυμάτων με κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι οποίες θα υποστηρίζονται από την ύπαρξη ψυχιατρικών κλινών σε γενικά νοσοκομεία και κατ’ οίκον περίθαλψη και την παροχή δυνατότητας πρόσβασης σε μηχανισμούς καταγγελιών σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

09:00 –9:30 ΠΡΟΣΈΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

9:30-10:00  ΑΝΟΙΓΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ -ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

  • Καββάλου Μαρία Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
  • Λιονή Μαρία, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου
  • Πιτσούλης Γεώργιος, Αντιπεριφερειάρχης  στον Τομέα  Υγείας & Κινητών Μονάδων
  • Βοργιάς Στυλιανός,  Αντιπεριφερειάρχης  στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης
  • Μαρινάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Ρεθύμνου
  • Ελευθεριάδου – Γκίκα Άννα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ρεθύμνου
  • Επιτροπάκης Σπυρίδων, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:

Δρ. Μαρκάκη Καλλιόπη, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Κοινωνιολόγος

1η  ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

10:00- 10:20  Χριστίνα Γεωργιάδου, ψυχίατρος   Ψυχιατρικής Κλινικής ΓΝΡ: «Τι διατηρεί ζωντανό το ανίκητο καλοκαίρι μέσα μου; Η σκοπιά μιας ψυχιάτρου».

10:20-10:40 Τζανάκης Μανόλης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης: “Προοπτικές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης: το παράδειγμα της Κρήτης”.

10:40-11:00 Ομάδα φοιτητών Τμήματος Ψυχολογίας Π.Κ. – ΣΟΦΨΥ Ρεθύμνου, «Στίγμα και ψυχική υγεία στην τοπική κοινότητα του Ρεθύμνου: μια πρώτη ποιοτική εμπειρική διερεύνηση.

Συζήτηση- Ερωτήσεις, ομιλητών – κοινού

11:15  11: 45 Διάλειμμα –  Καφές

2η  ΘΕΜΑΤΙΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ

Απαγγελία ποιημάτων από μέλη της θεατρικής ομάδας ΑΨΕΝΤΗ του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Ρεθύμνου

11:45-12:05  Μαίρη Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος και μέλος του Δ.Σ.  του Συλλόγου Οικογενειών & Φίλων Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ): «Βασικές αρχές ψυχιατρικής μεταρρύθμισης για την επανένταξη και τον αποστιγματισμό μέσω παραδειγμάτων στη πράξη».

Απαγγελία ποιημάτων από μέλη της θεατρικής ομάδας ΑΨΕΝΤΗ του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ Ρεθύμνου

12:15-12:35, Σαμιωτάκης Γεώργιος,  ψυχίατρος Παιδιών  & Εφήβων Επιμελητής ΕΣΥ της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ: «Πρώιμος Δεσμός και ο ρόλος του στη διαμόρφωση του ψυχισμού».

Συζήτηση- Ερωτήσεις, ομιλητών – κοινού

13:00-13:30 Διάλειμμα – Ελαφρύ Γεύμα

13:30-14:30  Θεατρικός Περίπλους: «Εγώ ο πίθηκος»

Μια θεατρική σπουδή, αλληγορία, performance βασισμένη στο διήγημα του Φραντς Κάφκα, “Αναφορά σε μια ακαδημία”. Πως ένας εξανθρωπισμένος πίθηκος ο κόκκινος Πέτρος, μεγάλο αστέρι του βαριετέ, οδηγήθηκε μέσα από την προσπάθεια του για επιβίωση, να μιμηθεί τους παράλογους τρόπους των ανθρώπων, να εκπολιτιστεί, να βιώσει την ψευδαίσθηση της ελευθερίας και στο τέλος της διαδρομής του να αναρωτηθεί, τι έχει καταφέρει, πόσο άνθρωπος είναι και αν άξιζε η όλη του υπερπροσπάθεια ενάντια στην φύση του.

Διανομή

Άνθρωπος πίθηκος: Θωμάς Καντιφές

 Άνθρωπος 1 :Μάριος Μαραγκουδάκης

Άνθρωπος 2 : Αντρέας Διαμαντάκης

Ήχος: Εύη Καννά,

Φώτα και ειδικές προβολές: Άννα Τζανιδάκη,

Μουσικη Επιμέλεια: Μίλτος Εμμανουήλ,

Acting Coach: Μαρία Καντιφέ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

*Η Ημερίδα θα πλαισιώνεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της, από έκθεση ζωγραφικής του Ξενώνα: «Ηλιοτρόπιο»