Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν το μήνα Μάρτιο τα τιμολόγια στην Αθήνα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιεί σε 33 πρωτεύουσες της Ευρώπης ο HEPI. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα οι ελληνικές μειώσεις που φτάνουν σε ποσοστό το 12% αποδίδονται στην μείωση του κόστους ενέργειας και του κόστους της χονδρεμπορικής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον σύμφωνα με την ανάλυση του HEPI , η νέα μορφή των τιμολογίων οδήγησε στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών ιδίως σε ό,τι αφορά το περίφημο πράσινο τιμολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα η λιανική τιμή του ρεύματος το Μάρτιο στην Αθήνα διαμορφώθηκε κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο στα 20,22 λεπτά/KWh έναντι 24,25 λεπτά/KWh που ήταν ο μέσος όρος των 27 πρωτευουσών της ΕΕ και 23,29 λεπτά/KWh που ήταν ο μέσος όρος των 33 πρωτευουσών που συμμετέχουν στην έρευνα.

Εκτός από την Αθήνα, το Μάρτιο είχαμε μειώσεις 9% σε Δουβλίνο, Ελσίνκι και Βίλνιους, 7% στη Στοκχόλμη, 6% στο Όσλο, 5% στις Βρυξέλλες, 4% στην Κοπενχάγη και τη Ρώμη, 3% στο Άμστερνταμ και 2% στο Λονδίνο.

Η μέση ευρωπαϊκή τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μείωση 2% τον Μάρτιο και σήμερα οι τιμές βρίσκονται κατά 9% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αποτυπώνοντας την πτωτική τάση που παρατηρείται στις Ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής. Από τις 33 υπό εξέταση πρωτεύουσες, οι 14 κατέγραψαν μείωση τιμών, ενώ η πλειονότητα δεν παρουσίασε διακύμανση. Μόνο 2 πρωτεύουσες παρουσίασαν αυξήσεις τιμών, συγκεκριμένα η Λευκωσία και η Μαδρίτη, λόγω των αλλαγών στα μέτρα στήριξης.

Οι μειώσεις στην τιμή του τελικού χρήστη της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν επίσης αξιοσημείωτες στις Σκανδιναβικές χώρες. Τα συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με τις τιμές χονδρικής του Nordpool ακολούθησαν πτωτική τάση, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση 9% στο Ελσίνκι, 7% στη Στοκχόλμη, 6% στο Όσλο και 4% στην Κοπεγχάγη.

Παρόμοια είναι η περίπτωση της Βαλτικής, όπου η πτώση της τιμής χονδρικής απεικονίζεται κυρίως στο Βίλνιους με μείωση της τιμής του τελικού χρήστη κατά 9%. Στο Δουβλίνο, η πτωτική τάση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται αυτόν τον μήνα, οδηγώντας σε μείωση 9%, αφού οι κύριοι προμηθευτές εφάρμοσαν νέες μειώσεις τιμών.

energypress