Τις δράσεις που έχει σχεδιάσει και ήδη υλοποιεί, με το μήνυμα «ΜΑΘΑΙΝΩ-ΣΤΗΡΙΖΩ-ΣΕΒΟΜΑΙ», παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμος Ηρακλείου την Πέμπτη 4 Απριλίου με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων στη φιλοζωία, στην προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας πανίδας αλλά και των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων που συνυπάρχουν στο ευρύτερο οικιστικό περιβάλλον.

Οι δράσεις που υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, (Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Ν. Γενιάς και Εθελοντισμού), περιλαμβάνουν ενημερώσεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια Σχολεία του Δήμου Ηρακλείου, καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου, όπου θα ενημερωθούν περισσότεροι από 1.000 μαθητές. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση στο 13ο Γυμνάσιο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου πρωτοπορεί με τις δράσεις αυτές καθώς έχουν σχεδιαστεί αρκετό χρονικό διάστημα νωρίτερα για ένα θέμα για το οποίο κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.),  ορίστηκε και καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Κατσαρού.

Επίσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, θα διοργανωθεί ειδικό δρώμενο (Μουσική Παράσταση «Σκύλος στο Δρόμο») για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας αλλά και του ευρύτερου κοινού καθώς και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, θα διοργανωθούν δράσεις διασύνδεσης των εθελοντών στις 4 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων. Τέλος, θα οργανωθεί ειδική ενημερωτική δράση για τη φιλοζωία και το περιβάλλον, για παιδιά με προβλήματα ακοής και θα παραχθεί ενημερωτικό έντυπο σε γλώσσα Braille.

Ειδικά για την αύξηση των υιοθεσιών ζώων του Κυνοκομείου Ηρακλείου πρόκειται να διοργανωθούν  «Ανοικτές Ημέρες-Open Days» επίσκεψης του κοινού σε αυτό, ειδικές δράσεις όπως οι «Σκυλοβόλτες» και η  «Γιορτή Υιοθεσίας και Ενημέρωσης» που διοργανώθηκε ήδη στις 30 Μαρτίου αλλά και «Ενημερωτικά Περίπτερα» στο πλαίσιο άλλων δράσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου.

Οι ανωτέρω δράσεις διοργανώνονται με την υποστήριξη των Αντιδημαρχιών:

• Πολιτισμού (Αντιδήμαρχος κα Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη), με αρμοδιότητες για το Κυνοκομείο Ηρακλείου

•  Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γιαλιτάκης)

•  Εθελοντισμού (Αντιδήμαρχος, κα Φιλαρέτη Δαφέρμου – Χρονάκη)

και του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα Νέας Γενιάς, κου Γ. Βλαχάκη.