Η Ελλάδα καλείται να γίνει εξαγωγέας πράσινου ηλεκτρισμού ώστε να εκμεταλλευτεί το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ, όπως δήλωσε στα πλαίσια του Power & Gas Forum ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσάφος επισήμανε τα εξής:

Η διείδσυδη των ΑΠΕ έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθιστώντας την Ελλάδα από τους πρωτους στην Ε.Ε. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε έιναι πως θα έχουμε τις υποδομές για να τις υποδεχτούμε και πράγματι έχουμε αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις στα δίκτυα, τα οποία είχαν αποεπένδυση στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και καλύπτουμε το χαμένο έδαφος.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ στη χώρα μας είναι υπερπολλαπλάσιο της ικανότητας να απορροφήσει την ενέργεια. Άρα αυτό δημιουργεί προκλήσεις στο πως θα διαχειριστούμε την ενέργεια, με ποιους όρους θα μπουν στο σύστημα  τα έργα, πως θα πωλούν την ενέργεια, πως θα έχουν οι επενδυτές την απόσβεση που χρειάζονται και φθηνή ενέργεια η χώρα.

Παράλληλα, δείχνει ότι έχουμε μια φοβερή δυναμική για να γίνουμε εξαγωγείς ηλεκτρισμού. Το 1/4 των ωρών το 2023 η Ελλάδα ήταν εξαγωγική. Έχουμε μειώσει τις εισαγωγές και το 2024 ακόμα παραπάνω.

Πρέπει να σκεφτόμαστε ως παραγωγοί, αυτό απαιτεί δίκτυα, διασυνδέσεις, για αυτό και έχουμε εστιάσει την προσοχή μας εκεί. Το όραμά μας είναι να γίνει η χώρα μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας ΑΠΕ.

Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο θέμα σύνδεσςη στο δίκτυο, αλλά συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Είναι δύσκολο εγχείρημα διότι δεν έχουμε πολλά παραδείγματα από άλλες χώρες που να το έχουν λύσει. Άρα εμείς το βλέπουμε ως τεράστια ευκαιρία.

energypress

φωτογραφία: Twitter