Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα μπορούσε να αλλάξει το κρασί όπως το γνωρίζουμε έως σήμερα, επηρεάζοντας έως και το 70% των αμπελώνων της Γης.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η αύξηση της θερμοκρασίας που προκύπτει από την κλιματική κρίση προκαλεί αλλαγές στον τρόπο που καλλιεργούνται τα σταφύλια, επηρεάζοντας έως και το 70% των αμπελώνων στις εύκρατες περιοχές του πλανήτη. Η βασική εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, οι αμπελώνες θα πρέπει να «μετακομίσουν» βορειότερα, καθώς περιοχές μεσαίου γεωγραφικού πλάτους ενδέχεται να μην μπορούν πλέον να καλλιεργούν σταφύλια.
Το γεγονός αυτό σημαίνει πως έως και το 70% των σημερινών οινοπαραγωγικών περιοχών θα μπορούσε στο μέλλον να μην διατηρήσει την καταλληλότητα αμπελοκαλλιέργειας. Το σενάριο που εξέτασαν οι ερευνητές αφορά σε μια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη βιομηχανική περίοδο – κάτι που θα έχει ούτως ή άλλως, τρομακτικές συνέπειες στο κλίμα της Γης. Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους μάλιστα, αξιοποίησαν στοιχεία περισσότερων από 200 ερευνών, ενώ τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature Reviews Earth & Environment.
Περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η νότια Γαλλία και η βόρεια Ισπανία, που είναι από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγές παγκοσμίως, βρίσκονται κατά μήκος της περιοχής μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, που αναμένεται να επηρεαστεί από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Είναι γνωστό πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν την απόδοση των σταφυλιών, τη σύνθεση του σταφυλιού κατά τη συγκομιδή και την ποιότητα του κρασιού.
Οι ερευνητές κατά την εκπόνηση της μελέτης, τμηματοποίησαν κάθε ήπειρο και τις οινοπαραγωγικές της περιοχές σε μακρο-περιοχές που ορίζονται από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες. Το συμπέρασμά τους αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το 49% έως 70% των υφιστάμενων αμπελώνων, να σταματήσει να παράγει σταφύλια και κρασί, ανάλογα με τον βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη τα επόμενα χρόνια.
Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως οι αυξημένοι καύσωνες και η υπερβολική ξηρασία, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας στο 29% των τοποθεσιών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η Μεσόγειος, που είναι γνωστό πως θεωρείται «κλιματικό hot spot» και συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που παράγουν κρασί, αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαιτέρως.
Ωστόσο, ο καθηγητής αμπελοκαλλιέργειας στο Bordeaux Sciences Agro και στο Ινστιτούτο για την Επιστήμη της Αμπέλου και του Οίνου στη Γαλλία Greg Gambetta, που συμμετείχε στη μελέτη, επισημαίνει πως δεν έχουν χαθεί τα πάντα: Τα σταφύλια, τονίζει, είναι μια «γεμάτη» καλλιέργεια που συχνά αντέχει σε ακραίες καταστάσεις. Αμπελώνες συναντάμε και στις ερήμους του Ισραήλ και στις τροπικές περιοχές της Γης, δηλώνει ο ίδιος στο ABC News. Συμπληρώνει, βεβαίως, πως περιοχές που είναι φημισμένες για το ιδιαίτερο κρασί τους, όπως το Μπορντό της Γαλλίας, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν «αλλαγή ταυτότητας», καθώς η αύξηση στη θερμοκρασία δεν θα επιτρέπει πλέον τη συνεπή παραγωγή.
Άλλες υπάρχουσες αμπελουργικές περιοχές πιο βόρεια, όπως η πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και η βόρεια Γαλλία, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ενισχυμένη παραγωγή με υψηλότερες θερμοκρασίες, διαπίστωσε η μελέτη. Νέες κατάλληλες περιοχές ενδέχεται να εμφανιστούν και σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σε όλες αυτές τις χώρες, στην Ολλανδία και στη βόρεια Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι δεν σκέφτηκαν ποτέ να καλλιεργήσουν σταφύλια για να παράξουν κρασί, θα πρέπει να αρχίσουν να το εξετάζουν», είπε ο καθηγητής. Καθώς η αμπελοκαλλιέργεια επεκτείνεται σε νέες περιοχές, οι επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα θα πρέπει να παρακολουθούνται, ώστε να μπορούν να μετριαστούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, προειδοποίησαν πάντως οι συγγραφείς.
Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα απαιτήσει τόσο από τους αμπελουργούς όσο και από τους καταναλωτές να προσαρμοστούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες, κατέληξαν οι ερευνητές. Ορισμένες περιοχές, ειδικά στην Ευρώπη, θα χρειαστεί να αναπτύξουν συστήματα άρδευσης, σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η ξηρασία περιορίσουν τη διαθεσιμότητα νερού, ενώ οι καλλιεργητές θα πρέπει επίσης να διαχειρίζονται τους αμπελώνες τους με τρόπο που να μπορούν να αλλάξουν και να παράγουν με υψηλότερες θερμοκρασίες και τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα συνοδεύουν τις θερμοκρασίες αυτές.