Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οικονομική στήριξη και απασχόληση των πρώην εργαζομένων στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Η ΚΥΑ, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς και Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, προβλέπει τα εξής:

– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 2.700 ευρώ, σε κάθε έναν από τους ανέργους, πρώην εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρίας, με την επωνυμία «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και εν γένει όσων συμπεριλαμβάνονται στην περ. β΄ της παρ. 9 του άρθρου 26 του ν. 4258/2014 (Α΄ 94).

– Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας των πρώην εργαζόμενων της εταιρίας «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» και εν γένει όσων συμπεριλαμβάνονται στην περ. β΄ της παρ. 9 του άρθρου 26 του ν. 4258/2014 (Α΄ 94), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του ν. 5058/2023 (Α΄ 170) και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους με το Πολεμικό Ναυτικό έληξαν την 31η/12/2023.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 474 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της τοποθέτησης των ανέργων σε υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού (130 θέσεις) και των ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ και ΟΣΥ ΑΕ (344 θέσεις).

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελουμένων ανέρχονται στο ποσό των 1.210 ευρώ, ενώ η μέγιστη δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται έως του ποσού των 17.266.720,32 ευρώ.

Η συνολική χρονική διάρκεια απασχόλησης των ωφελουμένων ορίζεται σε 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση του ειδικού προγράμματος είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), η οποία εκδίδει τη Δημόσια Πρόσκληση, με την οποία εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος.

– Οι ωφελούμενοι του προγράμματος, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους υλοποίησής του, μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με πιστοποίηση.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελουμένων (upskilling) ή/και η επανακατάρτισή τους (reskilling) σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους.

Με αφορμή την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Με την απόφασή μας αυτή, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας για τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων. Βρισκόμαστε δίπλα τους, προσφέροντας λύσεις που ικανοποιούν άμεσα τις ανάγκες τους. Στους πρώην εργαζόμενους στα Ελληνικά Ναυπηγεία δίνουμε, εκτός από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μία δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους. Οι πολιτικές μας έχουν ως βασικό γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων. Κανείς δεν πρόκειται να μείνει πίσω».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε: «Το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας διαχρονικά έχει ενσκήψει στο ζήτημα των πρώην εργαζομένων της εταιρίας “Ελληνικά Ναυπηγεία”. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δόθηκε μία σημαντική λύση, με την ΚΥΑ, η οποία υπογράφηκε. Βασικός πυλώνας της απόφασης αποτελεί το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα προσλάβει 130 εργαζόμενους, μέσω της ΔΥΠΑ. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, η κυβέρνηση αποδεικνύει τη βούλησή της για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των εργαζομένων ενός κλάδου, ο οποίος έχει συμβάλει στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας».

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε: «Με τη συγκεκριμένη απόφαση, στηρίζουμε έμπρακτα τους πρώην εργαζόμενους στα Ελληνικά Ναυπηγεία με ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης, με προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, με οικονομική ενίσχυση. Ενισχύουμε διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό και παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε: «Η ενίσχυση της απασχόλησης παραμένει η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανεργίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. Ταυτόχρονα, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, επιτυγχάνεται άμεσα μία εξαιρετικά σημαντική αύξηση του προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Η ΣΤΑ.ΣΥ. ΑΕ και η ΟΣΥ ΑΕ θα ενισχυθούν με 344 νέους εργαζόμενους, οι οποίοι διαθέτουν εργασιακή εμπειρία και πολλοί εξ αυτών εξειδίκευση στον τεχνικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθούν ειδικότητες πεδίου που έχουν νευραλγική σημασία για την εύρυθμη λειτουργία των συγκοινωνιών και, ως εκ τούτου, την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».