Με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα

Για τα καινοτόμα προγράμματα και το σύνολο υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχει σε ευάλωτους πληθυσμούς ενημερώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ο αντιπεριφερειάρχης διασύνδεσης της Περιφέρειας Κρήτης με ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Κατά τη συνάντηση του με την διευθύντρια του εργαστηρίου Μαρία Παπαδακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις του εργαστηρίου για τη φτώχεια όπως σχολές γονέων, ομάδες φροντιστών ασθενών κ.α. ενώ στην ενημέρωση του αντιπεριφερειάρχη ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καινοτόμα πλατφόρμα εργασιακής καθοδήγησης και προώθησης της απασχόλησης (https://mentoring.sw.hmu.gr/) που ανέπτυξε το εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ για τη γρήγορη και στοχευμένη αναζήτηση εργασίας για άτομα που βιώνουν την ανεργία και βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Η πλατφόρμα, όπως εξήγησε η κ. Παπαδακάκη, είναι δωρεάν και επί του παρόντος, δεν υπάρχει ανάλογη ψηφιακή υπηρεσία βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία να προσφέρεται σε όσους αναζητούν εργασία.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης του κ. Ματαλλιωτάκη με την κ. Παπαδακάκη, αφιερώθηκε στην κινητή μονάδα για τη διάγνωση και την αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών (https://learnconsult.hmu.gr/) που ανέπτυξε το εργαστήριο και κατάφερε να προσεγγίσει άτομα με χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού, άσχημες οικονομικές συνθήκες, γεωγραφικά απομακρυσμένα, που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν έγκαιρα το πρόβλημα του παιδιού τους καθώς και άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου που απέφευγαν να αναζητήσουν βοήθεια λόγω του φόβου του στιγματισμού.

Η μονάδα, η οποία στελεχώνεται από επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων (εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, παιδοψυχίατρο, κ.α.) εκτός από τη διάγνωση παρείχε σύντομη ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στους γονείς και συνέβαλε σημαντικά στην ανακούφιση των οικογενειών από το άγχος διευκολύνοντας παράλληλα το έργο των εκπαιδευτικών που είχαν να διαχειριστούν πολλά αδιάγνωστα παιδιά στην τάξη, χωρίς επαρκείς δεξιότητες και στήριξη.

Κατά τη συζήτηση το ενδιαφέρον του κ. Ματαλλιωτάκη επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα συμβουλευτικής για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο προσφέρεται από το εργαστήριο από το 2021, στο πλαίσιο πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, μέσω του οποίου, το εργαστήριο παρέχει συμβουλευτική και θεραπεία σε άτομα που υπήρξαν βίαια προς τα μέλη της οικογένειάς τους.

Το Πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στην προστασία των θυμάτων και στην αλλαγή συμπεριφοράς των δραστών μέσω της εστίασης στην αλλαγή των αντιλήψεων των δραστών σχετικά με τη βία, τη διαχείριση του θυμού, την ανάπτυξη κοινωνικών/επικοινωνιακών δεξιοτήτων και την πρόληψη μελλοντικών βίαιων πράξεων.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με εκπαιδευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την περίπτωση και τις ενδιάμεσες αξιολογήσεις, με τουλάχιστον 24 συνεδρίες (συμπληρωματικά με ατομικές και ομαδικές συνεδρίες).

Η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου LaHeRS, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του προσομοιωτή οδήγησης και των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπου ενημερώθηκε από τα μέλη του εργαστηρίου κ. Γεώργιο Μαρκάκη , καθηγητή και αναπλ. Διευθυντή και τον κ. Ιωάννη Χλιαουτάκη , Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, σχετικά με τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής που υλοποιεί το εργαστήριο σε μαθητές, σχολικές μονάδες της Κρήτης, συλλόγους και ομάδες επαγγελματιών καθώς και για τα αναμορφωτικά μέτρα που εφαρμόζονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ομαδικής συμβουλευτικής σε ανήλικους παραβάτες που προσφέρει το εργαστήριο σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ηρακλείου καθώς και σε πειραματικές μελέτες που διεξάγει το εργαστήριο με χρήση του εξειδικευμένου εξοπλισμού προσομοίωσης οδήγησης για την διερεύνηση της επίδρασης των φαρμάκων στην οδηγική ικανότητα.

Στους επικεφαλής των δυο εργαστηρίων του ΕΛΜΕΠΑ ο κ. Ματαλλιωτάκης αφού υπογράμμισε την έμφαση που δίδει ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην έρευνα και την καινοτομία και την διασύνδεση της με την κοινωνία, υποσχέθηκε ότι η αντιπεριφέρεια του θα αναζητήσει εκτός από θεματικές περιοχές μελλοντικών συνεργασιών και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ενισχυθεί η έρευνα των εργαστηρίων.

Στις τοποθετήσεις του ο κ. Ματαλλιωτάκης, που συνοδευόταν από τον καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και μέλος της διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ Χρήστο Φλώρο, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που δίδει η Περιφέρεια Κρήτης σε δράσεις κοινωνικής συνοχής και βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας αλλά και στην οδική ασφάλεια.