«Με επίκεντρο της καθημερινής μας δράσης τον άνθρωπο πορευτήκαμε το 2023», τόνισε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την ειδική συνεδρίαση του απολογισμού της Περιφερειακής Αρχής για το 2023. 

«Οι πολίτες της Κρήτης μας επιβράβευσαν. Το μήνυμα αυτό, για εμάς, μεταφράζεται σε εντολή, για ακόμα περισσότερη δουλειά. Για να προχωρήσουμε γρήγορα και τολμηρά στις μεγάλες αλλαγές. Το 2023 ακολουθήσαμε τη διαδρομή που μαζί χαράζουμε, έχοντας ήδη χτίσει τα θεμέλια για το αύριο», σημείωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης. 

Παράλληλα υπογράμμισε πως ξεκίνησε το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα της περιόδου «2014-2020». Στην εισαγωγική του ομιλία δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στις αρχές και την στρατηγική που χαρακτηρίζουν την Περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία χρόνια. 

«Με ακλόνητη θέληση, με ρεαλιστικό σχεδιασμό, με συμμέτοχους και συνοδοιπόρους το σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και ιδιαίτερα, με ενότητα, συνεργασία και συνέπεια, αποδείξαμε, ότι είμαστε η περιφερειακή αρχή όλων των Κρητικών», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.  

Αναφερόμενος στους άξονες πολιτικής που η Περιφέρεια Κρήτης παρήγαγε έργο το 2023 υπογράμμισε την σημασία  του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνοντας πως έχουν δεσμευτεί ήδη 270 εκ. ευρώ για δράσεις που διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή, στην διαχείριση υδάτων και αποβλήτων καθώς και για αντιπλημμυρικά έργα. Αναφέρθηκε ακόμα στην πολύπλευρη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης για την πολιτική προστασία, το GIS Crete

Ταυτόχρονα υπήρξαν στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας με συνολικές πληρωμές άνω των 170 εκ. ευρώ. Καθώς και πολλά ενταγμένα έργα στη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, καθώς και εκατοντάδες ολοκληρωμένα ή σε εξέλιξη τεχνικά έργα (οδοποιίας, περιβάλλοντος κ.α.) που φτάνουν τα 300 εκ. ευρώ. 

Σημείωσε ακόμα την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 60 εκ. ευρώ για την κοινωνική συνοχή με την λειτουργία 50 κοινωνικών δομών στο νησί και την φροντίδα χιλιάδων παιδιών και ΑμεΑ. Επεσήμανε το μεγάλο έργο στήριξης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας με βιοιατρικό εξοπλισμό καθώς και την προσφορά των κινητών μονάδων υγείας. 

Αναφέρθηκε στη σημασία του πρωτογενή τομέα τις δράσεις και τα έργα που εξελίσσονται και την στήριξη του αγροτικού κόσμου και των νέων αγροτών. Σημαντική υπήρξε και η αναφορά στη συνεργασία με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και το συνολικό έργο στήριξης στην Εκπαίδευση. Οι παρεμβάσεις στον αθλητισμό, αλλά και τον πολιτισμό όπου το 2023 οι δράσεις ξεπέρασαν τις 1.250, ενώ υπογράμμισε την στρατηγική προβολής της «Αυθεντικής Κρήτης» που κυριάρχησε στον τομέα του τουρισμού. 

«Διαφυλάσσοντας, τις αξίες της ενότητας και του συγκρητισμού, είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από μεγάλες συναινέσεις, πλατιές κοινωνικές συμμαχίες, και έχοντας πάντα στη σκέψη μας τον άνθρωπο, θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί, το βιβλίο της σύγχρονης Κρήτης. «Η Κρήτη Μπορεί» είναι ο τίτλος του. Και όταν προχωρήσουμε μπροστά, δουλεύοντας για το 2030, να αλλάξουμε τον τίτλο και από κοινού να γράψουμε «Η Κρήτη μπόρεσε». 

Κλείνοντας, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην αρχή του νέου δημιουργικού κύκλου που ξεκίνησε από το 2024 για την Περιφέρεια Κρήτης. «Πιστεύοντας στη συλλογική προκοπή, η οποία εδράζεται στην ανθρώπινη και κοινωνική ευημερία, στο μυαλό μας έχουμε την  Κρήτη. Εδώ ξεκινούν όλα, εδώ συνεχίζουμε. «Και αυτό το ταξίδι το κάνουμε με την ψυχή μας», κατέληξε.