Τις προτάσεις που επιλέχθηκαν από την αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024», με θεματικό άξονα την έννοια της «Σύγκρουσης», ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του, εστιάζοντας σε τέσσερις επιμέρους άξονες, όπως αυτών της εσωτερικής σύγκρουσης, της σύγκρουσης των πολιτισμών, της σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς και της πολεμικής σύγκρουσης, οι καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του ‘Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024′, καλούνται να διερευνήσουν σημαντικούς τομείς, όπως την ενδοσκόπηση και την ανθρώπινη επικοινωνία μέσω της τέχνης, την αλληλεπίδραση πολυπολιτισμικών στοιχείων, την πολυπλοκότητα κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις δυναμικές της εξουσίας και των δεοντολογικών διλημμάτων, αλλά και να προβληματίσουν τους θεατές θέτοντας ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα, που μπορεί να αναδυθούν σε διάφορους τομείς στον σύγχρονο κόσμο.

«Ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” καταθέτει για ακόμη μία φορά το πολιτιστικό και κοινωνικό στίγμα του στην περιφέρεια δίνοντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν έργα πάνω στο θεματικό άξονα της ‘Σύγκρουσης’. Από τη δημιουργία του, το καλοκαίρι 2020, εν μέσω πανδημίας, έως σήμερα, ο θεσμός “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” κέρδισε την αποδοχή του κόσμου, προσφέροντας υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, που συνδυάζουν ιδανικά την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την ενημέρωσή της από τον πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Κουμεντάκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

«Φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ποιοτικές παραστάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Παράλληλα, μέσω του θεσμού δημιουργούνται συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζόμενων στον Πολιτισμό και εντόπιων συνεργατών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συντίθεται από τις προτάσεις των δημιουργών και προσανατολίζεται, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννώνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων από μίας μορφής τέχνες», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η Λ. Μενδώνη.

Κατά τη διάρκεια των τριών συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 23, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2024 για το πρόγραμμα του θεσμού του ΥΠΠΟ “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024”, η ειδική επιτροπή αξιολόγησης έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ανά κατηγορία χρηματοδότησης:

Στην κατηγορία των 15.000Euro επελέγησαν 34 προτάσεις

Στην κατηγορία των 30.000Euro επελέγησαν 29 προτάσεις

Στην κατηγορία των 60.000Euro επελέγησαν 7 προτάσεις

Ανά τέχνη επιλέχθηκαν 25 προτάσεις που αφορούν τη μουσική, 19 το θέατρο, 9 παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους, 7 τον χορό, 6 εικαστικά/performance και 4 το μουσικό θέατρο.

Την ειδική επιτροπή αξιολόγησης για το 2024 αποτελούσαν οι Γιώργος Κουμεντάκης – πρόεδρος της επιτροπής, συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρης Μαραγκόπουλος – συνθέτης, επικεφαλής του Κύκλου “Γέφυρες” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου – μουσική και παραστατικές τέχνες, Κωνσταντίνος Χατζής – σκηνοθέτης, Δάφνις Κόκκινος – χορευτής, χορογράφος, διευθυντής της Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα – ιστορικός τέχνης, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Νατάσα Τριανταφύλλη – σκηνοθέτις, Αναστασία Γκαδόλου – γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στην ειδική επιτροπή, από το ΥΠΠΟ, μετείχαν χωρίς δικαίωμα ψήφου οι καθ. ‘Αννα Παναγιωταρέα, δημοσιογράφος, σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Δήμητρα Φίλιου, αρχαιολόγος στη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.