Σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, αντιδήμαρχοι, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, αρμόδιοι διευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών, η Έφορος Αρχαιοτήτων Ηρακλείου αλλά και η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, παραβρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη που βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο, συζητώντας και δρομολογώντας εξελίξεις για μια σειρά θεμάτων τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στις τρέχουσες μελέτες που είναι σε εξέλιξη αλλά και στο θέμα στερέωσης και ανάδειξης των Νεωρίων. Η κα Μενδώνη ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι η μελέτη είναι έτοιμη, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αυτό που αναμένεται είναι μέσα στους επόμενους δυο μήνες η έγκριση των τευχών δημοπράτησης. « Κοινή μας βούληση είναι, μέσω μιας κοινής προγραμματικής σύμβασης τριμερούς, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας και Δήμου Ηρακλείου, να προχωρήσουμε στην ένταξη του έργου σε κάποιο από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της προγραμματικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει, την περίοδο 2021 2027» ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για παραχώρηση των Ενετικών Τειχών, με την υπουργό Πολιτισμού να εξηγεί πως με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο αυτό που προωθείται είναι η σύμπτυξη παραχώρησης και προγραμματικής σύμβασης, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας η οποία «θα αφορά και την παραχώρηση του μνημείου, υπό συγκεκριμένους όρους, κριτήρια και προϋποθέσεις».

Επιπρόσθετα, η κ. Μενδωνη ανάφερε ότι ήδη υπάρχει ως πρότυπο, η προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Ρόδου, η οποία υπογράφηκε πριν από λίγους μήνες μετά από 30 χρόνια, και πως στόχος είναι «αμέσως μετά το Πάσχα να μπορέσουμε να υπογράψουμε την παραχώρηση/προγραμματική σύμβαση, στο πλαίσιο αυτής της προγραμματικής συμφωνίας». Όπως συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής συμφωνίας θα μετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ την προεδρία της επιτροπής θα έχει ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μία δικαίωση προσπαθειών» είπε ο Αλέξης Καλοκαιρινός για τις εξελίξεις, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα είναι σε κάθε περίπτωση «να κοιτάξουμε μπροστά και να αποδοθούν τα τείχη στην πόλη και τους ανθρώπους», καταλήγοντας ότι «η βούληση που εκφράστηκε σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού θεωρώ ότι επιστεγάζει αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει, αλλά κυρίως δρομολογεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη φυσιογνωμία της στα επόμενα χρόνια».

Αυτή την ώρα, η κ. Μενδώνη επισκέπτεται, συνοδεία τόσο του Δημάρχου όσο και του Περιφερειάρχη, στελεχών της Περιφέρειας, του Δήμου, του υπουργείου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων, το ανάκτορο της Κνωσού.

Η φωτογραφία της κ. Μενδώνη είναι από τα Εγκαίνια έκθεσης «οι Διάλογοι για την ισότητα των φύλων» στο Ηράκλειο