Την προώθηση της βιωσιμότητας, του μέτρου, της ισορροπίας και της προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος ανέδειξε ως πυρήνα της στρατηγικής του ελληνικού τουρισμού η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από την Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου (ΙΤΒ). Η υπουργός χαρακτήρισε το 2023 «χρονιά αναφοράς» για την Ελλάδα, με ρεκόρ τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα και εξέφρασε την αισιοδοξία της και για το 2024.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2024 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα έχει εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και παραμένει στην κορυφή, παρά τις δύσκολες συνθήκες διεθνώς», δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη και τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ανοίξει «έναν νέο κύκλο στον ελληνικό τουρισμό, με το μέτρο, την ισορροπία και την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος στον πυρήνα της στρατηγικής» της. «Επενδύουμε στην βιωσιμότητα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στο ανθρώπινο δυναμικό», πρόσθεσε από την ΙΤΒ, όπου είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με διεθνείς τουριστικούς ομίλους, αεροπορικές εταιρίες, tour operators και χώρες προέλευσης επισκεπτών. Αυτό που θέλουμε, είναι να πετύχουμε στόχους σχετικά με την βιωσιμότητα.

Αυτό περνάει μέσα από επέκταση της τουριστικής περιόδου, την διάχυση του τουριστικού οφέλους σε όλες τις περιφέρειες, την ανάδειξη νέων προορισμών, την εμπέδωση της Ελλάδας ως προορισμού όχι μόνο για το καλοκαίρι και την θάλασσα, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες εμπειρίες που προσφέρει – για πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιατρικό, χειμερινό και wellness τουρισμό, συνέχισε η υπουργός Τουρισμού. Τόνισε μάλιστα ότι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε έργα υποδομής αυτής της φιλοσοφίας, όπως π.χ. στα χιονοδρομικά κέντρα, στην ενίσχυση της προσβασιμότητας στις παραλίες και στην ψηφιακή αναβάθμιση.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην γερμανική αγορά, η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν φέτος μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των πρώτων επιλογών τους για διακοπές, όπως φαίνεται και από το ενδιαφέρον που δείχνουν οι τουριστικοί οργανισμοί και οι αεροπορικές εταιρίες, αυξάνοντας την προσφορά τους προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση για Ελλάδα. Η υπουργός σημείωσε ακόμη ότι το προηγούμενο έτος αναπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η απουσία των ρώσων τουριστών, με την στροφή προς την αμερικανική αγορά, η οποία κατέγραψε αύξηση της τάξης του 30%. Φέτος, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα υπάρχουν για πρώτη φορά 13 απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η υλοποίηση του προγράμματος «10 νησιά» σε συνεργασία με την Τουρκία, το οποίο προβλέπει άμεση έκδοση βίζας επτά ημερών για την επίσκεψη σε 10 ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Η διευκόλυνση θα αφορά όλο το έτος και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για αυτές τις περιοχές.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να είναι ένας φιλόξενος και ασφαλής προορισμός για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και σημείωσε ενδεικτικά την διοργάνωση του Euro Pride τον Ιούνιο στην Θεσσαλονίκη.

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε ακόμη στις δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της περσινής τουριστικής περιόδου, ιδίως στις πυρκαγιές στην Ρόδο και επισήμανε ότι το γεγονός ότι η διαχείριση της έκτακτης κατάστασης έγινε χωρίς προβλήματα και με απόλυτη ασφάλεια έδειξε ότι η Ελλάδα «διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση ακόμη και των πλέον έκτακτων συνθηκών». Η Ελλάδα έχει πλέον καταγραφεί ως ένας προορισμός που εγγυάται ότι οι επισκέπτες της θα μπορούν να είναι ασφαλείς σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε.

φωτογραφία αρχείου