Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (04/03) στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στα Δαρδανέλια, καθώς οι σεισμολόγοι εκφράζουν φόβους ότι αποτελεί προάγγελο του μεγάλου χτυπήματος του εγκέλαδου που περιμένουν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι 20 εκατ. πολίτες της Κωνσταντινούπολης καθώς και οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς οι συζητήσεις για έναν μεγάλο σεισμό όλο και πληθαίνουν, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα έπρεπε να έχει εκδηλωθεί από το 2020, ενώ όσο καθυστερεί η ενέργεια συσσωρεύεται.

«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός, που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας. Θα είναι ένας σεισμός, που θα επηρεάσει όλη την περιοχή: την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», ανέφερε ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία.

Σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης οι Αρχές έχουν ήδη τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες για τσουνάμι, οι οποίες άρχισαν να τοποθετούνται την περίοδο 2019-2020.

Επιπλέον, την τελευταία διετία βρίσκονται σε πάρα πολλά σημεία της παραλίας, για να ενημερωθεί ο κόσμος σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, ώστε να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρει ότι ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά.

Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. «Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος, γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», είπε πρόσφατα στην ΕΡΤ.

Επιπλέον τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο, γύρω στα 60 χιλιόμετρα, και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό χώρο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι: «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός, κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».