Οι πρώην πρόεδροι της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (DFB) Τεό Τσβάντζιγκερ και Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ παραπέμφθηκαν χθες σε δίκη μαζί με έναν πρώην γενικό γραμματέα, κατηγορούμενοι για φοροδιαφυγή σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που φιλοξενήθηκε στη Γερμανία.

Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης που έχει απασχολήσει το νομικό σύστημα για χρόνια και έχει επίσης συμπεριλάβει πολλές άλλες ξεχωριστές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάθεσης από το DFB, είναι μια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ  που συνδέεται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, γεγονός που δεν έγινε ποτέ.

Ο Νίρσμπαχ, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος της DFB το 2015 ως αποτέλεσμα της υπόθεσης, ο προκάτοχός του Τσβάντζιγκερ και ο πρώην γενικός γραμματέας Χορστ Σμιθ κατηγορούνται ότι μερίμνησαν για λανθασμένες φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν για το 2006 για να μπορέσει η DFB να αποφύγει την καταβολή εκατομμυρίων φόρων.

Και οι τρεις αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η φορολογική δήλωση περιελάμβανε πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την DFB προς την FIFA για τη διοργάνωση του 2006, αν και τα κεφάλαια στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν για άλλο σκοπό και δεν έπρεπε να συμψηφιστούν με φόρους, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

«Πάντα ευχόμουν να υπάρχει η αλήθεια στο τραπέζι. Αυτό γίνεται μόνο μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας», είπε ο Τσβάντζιγκερ στους δημοσιογράφους καθώς έφτασε στο δικαστήριο.

«Καθώς είμαι βέβαιος ότι δεν αποφύγαμε κανέναν φόρο είμαι χαλαρός όταν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία».

Η πληρωμή είχε πυροδοτήσει πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως «ταμείο» για την αγορά ψήφων υπέρ της προσφοράς της Γερμανίας να φιλοξενήσει το τουρνουά του 2006.

Μια έρευνα που ανατέθηκε από την DFB το 2016 είχε αναφέρει ότι το ποσό ήταν η επιστροφή δανείου μέσω της FIFA από τον πρώην επικεφαλής της Adidas, Ρόμπερτ Λούις-Ντρέιφους.

Το 2017 η γερμανική εφορία είχε διατάξει την DFB να πληρώσει πάνω από 20 εκατομμύρια σε αναδρομικούς φόρους που σχετίζονται με το έτος 2006.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.