Ο θερμότερος χειμώνας που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα ήταν ο φετινός, σύμφωνα με τα ανησυχητικά δεδομένα που έρχονται από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.

Τα δεδομένα που ανέλυσε το meteo για να φτάσει να χαρακτηρίσει τον χειμώνα του 2023-2024 τον θερμότερο ποτέ στην Ελλάδα, βασίστηκαν στα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.

Κύριο χαρακτηριστικό του φετινού χειμώνα από τον Δεκέμβριου του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, είναι ότι είχε πολύ μεγάλα διαστήματα που οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και ξεπερνούσαν για πολύ τις κανονικές θερμοκρασίες που συνήθως έχει ο χειμώνας.

Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε από το meteo, ο χειμώνα που μόλις πέρασε είναι ο θερμότερος καθώς ξεπερνάει και τον χειμώνα του 2015-2016. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έξι από τους πιο ζεστούς χειμώνες όλων των εποχών είναι μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ακόμα, για την περίοδο του χειμώνα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα από το 1960 μέχρι και το 2024 παρουσιάζει άνοδο κατά 1.8 °C.

Εικόνα 1. Μέση μέγιστη θερμοκρασία για την περίοδο του χειμώνα (Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος) στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024. Φωτ: meteo

Ανησυχητικά είναι επιπλέον τα δεδομένα που περιγράφονται στην παρακάτω εικόνα του meteo. Συγκεκριμένα, στην εικόνα παρουσιάζεται η απόκλιση από την μέση μέγιστη θερμοκρασία από την μέση τιμή όπως καταγράφηκε για τα έτη 1991-2020. Το φαινόμενο όπως φαίνεται και στην εικόνα, είναι εντονότερο στην βόρεια Ελλάδα όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον φετινό χειμώνα ήταν 2-3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η απόκλιση ήταν στους 1-2°C. Σε κάθε περίπτωση όμως σε κανένα σημείο της επικράτειας η απόκλισης δεν ήταν κάτω από 0.5°C.

Εικόνα 2. Απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας για τον χειμώνα 2023-2024 από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα. Φωτ.: meteo

lifo.gr