Αλέξης Καλοκαιρινός: «Είμαστε μακριά από την ευτυχία, χωρίς να έχουμε παραιτηθεί από την επιδίωξή της»

Με δυο διακριτές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το απόγευμα της Δευτέρας 26/2, πραγματοποιήθηκε η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για τα πεπραγμένα του πρώτου 2μήνου, καθώς και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2024 του Δήμου Ηρακλείου.

Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας συζητήθηκαν πέντε ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων και δυο ερωτήσεις Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός σε παρέμβασή του, επισήμανε ότι ο περιορισμός στον αριθμό των ερωτήσεων που τίθενται προς συζήτηση και η διενέργεια κλήρωσης για την τελική επιλογή, δεν ενισχύει τον παραγωγικό χαρακτήρα της συνεδρίασης. Υπενθύμισε παράλληλα την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να καθιερώσει το «Συμβούλιο των Κοινοτήτων», με την συμμετοχή όλων των Προέδρων και των Αντιδημάρχων, η οποία και δημιουργεί τις συνθήκες για άμεση, ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία.

Στην συνεδρίαση, ερωτήματα υπέβαλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης Κ. Δουλγεράκη, Β. Παρασύρης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γ.Καραντινός, καθώς επίσης και ο Δ. Δουλουφάκης από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και η ανεξάρτητη Σύμβουλος Α. Ανδρεάκη. Στην ερώτηση της Κ. Δουλγεράκη για την πορεία της επισκευής της ζημιάς στο Παγκρήτιο Στάδιο απάντησαν ο Δήμαρχος Αλ. Καλοκαιρινός και οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Γ. Σισαμάκης και Αθλητισμού Γ. Τσαπάκης. Στην ερώτηση του Β. Παρασύρη σχετικά με Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο απάντησε ο Δήμαρχος και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στ. Αρχοντάκη.

Ο Γ. Καραντινός κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του πάρκου Ερυθραίας, την οποία απάντησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Σισαμάκης. Η ερώτηση του Δ. Δουλουφάκη αφορούσε την μισθοδοσία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μέσω ΕΣΠΑ και απαντήθηκε από τον Δήμαρχο Αλ. Καλοκαιρινό καθώς και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Οικονομικών και Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Γ. Αγριμανάκη και Παιδείας Αντ. Περισυνάκη. Το ζήτημα της φιλοξενίας των μεταναστών αφορούσε η ερώτηση της Αντ. Ανδρεάκη η οποία απαντήθηκε από τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Γ. Τσαγκαράκη.

Από τις 14 ερωτήσεις των Προέδρων των Κοινοτήτων, μετά από κλήρωση όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός απαντήθηκαν 2. Τα προβλήματα λειτουργίας του κοιμητηρίου της Νέας Αλικαρνασσού αφορούσε η ερώτηση του Προέδρου της Κοινότητας Αλ. Τσουλφά, και την κατασκευή υδατοδεξαμενής στις Κάτω Ασίτες αφορούσε η ερώτηση – αίτημα του Προέδρου της Κοινότητας Α. Χριστοδουλάκη.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου «Όλα τα ζητήματα που κατατέθηκαν είναι σοβαρά και μπορούν να δρομολογηθούν μέσω της επικοινωνίας των Προέδρων με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τις Υπηρεσίες του Δήμου.».

Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 του Δήμου Ηρακλείου

Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το 2024 προϋπολογισμού 46.095.700,69 ευρώ, καθώς και το ύψος του τέλους λαϊκών αγορών έτους 2024. Υπέρ του Τεχνικού Προγράμματος ψήφισε η παράταξη της πλειοψηφίας και η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη, ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Υπέρ του τέλους λαϊκών αγορών ψήφισε η παράταξη της πλειοψηφίας.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, «Είμαστε μακριά από την ευτυχία, χωρίς να έχουμε παραιτηθεί από την επιδίωξή της. Η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος είναι απαραίτητη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 29/2 θα συζητηθεί ο ελλειμματικός προϋπολογισμός και δοθεί η εντολή στην Δημοτική Επιτροπή να προχωρήσει σε αίτημα για τη λήψη δανείου. Σε κάθε περίπτωση ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.».