Αλέξης Καλοκαιρινός στην επιτροπή Τουρισμού: Όλοι μαζί θα αναπτύξουμε τον τουρισμό στο Ηράκλειο και την ενδοχώρα 

Με κεντρικό στόχο το Ηράκλειο να καταστεί Ευρωμεσογειακός προορισμός, το σύνολο των φορέων του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας του Ηρακλείου, συμμετείχε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση της  Επιτροπής Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ηρακλείου με την νέα της σύνθεση, δίνοντας έτσι το στίγμα της αξίας  των συνεργειών και της χάραξης κοινής στρατηγικής στον βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Ο  Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός άνοιξε τις εργασίες της συνάντησης προτάσσοντας στον χαιρετισμό του την αναγκαιότητα της συστράτευσης φορέων και επιχειρηματιών για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο Ηράκλειο, αναφέροντας ότι έχει χαρακτηριστικά προορισμού αστικού τουρισμού. Τόνισε επίσης ότι έχει και μια υπέροχη ενδοχώρα την ανάδειξη της οποίας θα  βοηθήσει ο δήμος, ενώ το πολιτιστικό απόθεμα είναι πάρα πολύ μεγάλο και είναι εν μέρει ενεργό το οποίο μπορεί να αποδώσει και τουριστικά. Επίσης απέδωσε τα εύσημα  στον σημερινό Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη για τη δουλειά που έκανε στην προηγούμενη θητεία του στον τομέα του Τουρισμού που είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του Ηρακλείου ως Διεθνής Γαστρονομικός Προορισμός

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη συμβολή που θα έχει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ο οποίος, όπως επεσήμανε, λειτουργούσε και θα εξακολουθήσει σε συνδυασμό με την Αντιδημαρχία Οικονομικών και με ένα σύνολο φορέων θα μπορούσε να είναι αποδοτικός στον τομέα του τουρισμού. «Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού εντάσσεται και το Δημοσκόπιο το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Κέντρο Αστικού Μετασχηματισμού Ηρακλείου στο οποίο θα συναντώνται παράγοντες κυρίως της οικονομικής ζωής έτσι ώστε να γεννιούνται ιδέες και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση τους» ανέφερε ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε: «Θέλουμε ο Δήμος να ωφεληθεί από τις τουριστικές ροές και αυτό να γίνει με ένα τρόπο που να συνδυάζει την ανάπτυξη με μια συνολικά αναβαθμισμένη καθημερινότητα. Έχουμε ήδη κάνει δρόμο, έχουμε αξιόλογο δυναμικό στον τομέα του Τουρισμού. Το Ηράκλειο έχει επιτύχει διακρίσεις και έχει καταστεί διεθνής γαστρονομικός προορισμός. Έχει ένα τεράστιο δυναμικό: πολιτιστικό πλούτο και φυσική ομορφιά. Είναι προφανές ότι μας ενδιαφέρει η οικονομική απόδοση και ο ποιοτικός τουρισμός, ωστόσο είναι όλοι ευπρόσδεκτοι φυσικά».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αγριμανάκης αφού αναφέρθηκε στην σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα, από το τμήμα τουρισμού και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Σισαμάκη με κορωνίδα την ένταξη μας στην Unesco ως δημιουργική πόλη γαστρονομίας έδωσε έμφαση στο όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής: «Έχουμε ένα μοναδικό μνημειακό απόθεμα αλλά και αξιόλογη πολιτιστική κληρονομιά, έχουμε τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, έχουμε την κρητική φιλοξενία και μια ενδοχώρα με κρυμμένους θησαυρούς και καλούμαστε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας αυτά πλεονεκτήματα  για ένα Ηράκλειο Ευρωμεσογειακό προορισμό και όχι μια απλή πύλη εισόδου» τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

«Ο στόχος της  συνάντησης ήταν η επικαιροποίηση και ο επαναπροσδιορισμός της Επιτροπής Τουρισμού, με σκοπό να διοργανώσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό 2024-20230 του Δήμου Ηρακλείου μέσω του συμμετοχικού διαλόγου ώστε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό ευρωμεσογειακό προορισμό με έδρα το Ηράκλειο το οποίο θα είναι ελκυστικό για όλο τον κόσμο που δεν θα επισκέπτεται την πόλη μόνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά που είναι σημαντική φυσικά και πρέπει να αναδειχθεί αλλά και για όλα τα υπόλοιπα όπως είναι η γαστρονομία, η φιλοξενία και οι φυσικές ομορφιές του Δήμου» δήλωσε ο κ. Αγριμανάκης, προσθέτοντας ότι ήδη δημιουργείται μια τράπεζα ιδεών ενώ οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή θα χωριστούν σε 3 ομάδες-εργαστήρια του τουρισμού (εργαστήριο αειφορίας-γαστρονομίας, εργαστήρι έξυπνου τουρισμού, εργαστήρι ειδικού τουρισμού όπως είναι ο αγροτικός, συνεδριακός, ιατρικός τουρισμός).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν από το σύνολο των φορέων, σημαντικές τοποθετήσεις και επισημάνσεις για την τουριστική στρατηγική του Ηρακλείου. Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις η αναγκαιότητα της βελτίωσης της εικόνας της πόλης και καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκαν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού, την σκοπιμότητα δημιουργίας πολιτιστικών, αθλητικών και γαστρονομικών δρώμενων έτσι ώστε η πόλη να καταστεί προορισμός για όλο το χρόνο αλλά και επιλογή “City Break” διακοπών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης έγινε αναφορά για την  θέσπιση ανοικτής γραμμής επικοινωνίας των φορέων του τουρισμού για την συλλογή πληροφοριών και την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας ενόψει της τουριστικής περιόδου με τον ορισμό του τμήματος τουρισμού ως την αρμόδια υπηρεσία.

Στην Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και συμμετέχουν οι Αντιδημαρχίες Καθαρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικών Έργων, Αθλητισμού, Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης & Ανάπτυξης Υπαίθρου, Εθελοντισμού. Επίσης εκπρόσωποι από την  Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς,  τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηράκλειο ΑΟΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μ.Α.Ε, την ΔΕΠΑΝΑΛ, την Περιφέρεια Κρήτης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, το Κεντρικό Αερολιμένα Ηρακλείου, την Τουριστική Αστυνομία, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος- Παράρτημα Κρήτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την Υπηρεσία Νεότερων μνημείων και Τεχνικών έργων Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου, την Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου,  το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, το ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών, τις Μινωικές Γραμμές, την ΑΝΕΚ lines, τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου, τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, την Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η Φιλοξενια», τις δημοτικές παρατάξεις “Ηράκλειο για σένα” και “Ηράκλειο η πόλη μας”, την Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων, τον Σύνδεσμο Εξαγωγών Κρήτης, τις αεροπορικές εταιρείες   ‘’AEGEAN’’ και ‘’SKY EXPRESS’’, τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου «Wines of Crete», την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, τον Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΟ. ΠΑ Φοινικιάς – Μαλάδων και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Γραφείων εκμισθώσεως επιβατηγών αυτοκινήτων και δίκυκλων Ηρακλείου- Λασιθίου «Ηνίοχος».