Συζητήθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, εξετάστηκαν προτάσεις και έγιναν εκτιμήσεις για τεχνικά θέματα

Η διαδημοτική συνεργασία στη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και των ζώων συντροφιάς, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας των Δημάρχων Ηρακλείου και Χερσονήσου, Αλέξη Καλοκαιρινού και Ζαχαρία Δοξαστάκη αντίστοιχα, παρουσία της αρμόδιας Αντιδημάρχου Ρένας Παπαδάκη – Σκαλίδη και του κτηνιάτρου Μανόλη Σουρανάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, εξετάστηκαν προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο διαδημοτικής συνεργασίας, ενώ έγιναν εκτιμήσεις γύρω από διάφορα τεχνικά θέματα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης ανέφερε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Η αρμοδιότητα που εμπλέκονται οι δήμοι σχετικά με τα ζώα συντροφιάς. Υπάρχει πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο επιβάλλει, προδιαγράφει και απαιτεί κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες για τη διαχείριση του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς, είτε αυτά είναι αδέσποτα, είτε δεσποζόμενα. Θεωρώ ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, στο ξεκίνημα αυτής της δημοτικής περιόδου, για ένα τόσο σημαντικό θέμα να υπάρχει συναντίληψη, συνεννόηση, επικοινωνία και κοινός προγραμματισμός.

Διεξήχθη μια συζήτηση ουσιαστική, κατατέθηκαν προτάσεις και θεωρώ ότι άμεσα, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ειδική Γραμματέα για Ζώα Συντροφιάς, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Πρόθεσή και βούλησή μας είναι να λύσουμε το θέμα, να αγκαλιάσουμε τα ζώα και ιδιαίτερα να εμπλέξουμε την κοινωνία και τα νέα παιδιά, που μπορούν να είναι θετικοί πρεσβευτές προς αυτή την προσπάθεια.».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός από την πλευρά του επεσήμανε: «Με χαρά υποδέχθηκα τον Δήμαρχο Χερσονήσου, φίλο Ζαχαρία Δοξαστάκη για να συζητήσουμε ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία, αυτό των ζώων συντροφιάς, των αδέσποτων ζώων και ιδιαίτερα των αδέσποτων σκυλιών. Ένα ζήτημα που έχει τεθεί σε νέο νομοθετικό πλαίσιο και είναι ένα από τα πολλά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαδημοτικές συνεργασίες. Στη βάση αυτή, συζητήσαμε τη συνεργασία μας έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες για τα ζώα, να γίνει πιο εύκολη η υιοθεσία τους και τα ζώα αυτά να αποκτήσουν οικογένεια. Για να γίνει αυτό, οι απαιτήσεις είναι αρκετές. Και λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο πληθυσμός των ζώων δεν γνωρίζει δημοτικά όρια, αξίζει να το δούμε μέσα από μια διαδημοτική ματιά.

Χαίρομαι για την πρωτοβουλία του Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο Δήμος Ηρακλείου θα ανταποκριθεί και θα ορίσουμε μαζί τα επόμενα βήματα, έτσι ώστε στο επόμενο διάστημα να παρουσιάσουμε το σχέδιο που θα βάζει σε νέα βάση το ζήτημα της δημοτικής ανταπόκρισης στο πρόβλημα των ζώων συντροφιάς, των αδέσποτων ζώων.».