Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα, τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 

Με στόχο την αναλυτική ενημέρωση των Δημοτών και με γνώμονα τη διαφάνεια σε κάθε πτυχή και διαδικασία, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου, τα οποία δεν επιτρέπουν τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του 2024, μαζί με τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Δήμου Ηρακλείου.

«Ήταν βασική δέσμευσή μας ότι θα λειτουργούμε με απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους τομείς» δήλωσε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, επισημαίνοντας: «Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνουμε σήμερα τους συνδημότες μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου. Τα προβλήματα, τις λύσεις και τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης ή δραματοποίησης της πραγματικότητας, παρουσιάζουμε τα χρηματοοικονομικά δεδομένα με τα οποία θα πορευτούμε, τουλάχιστον, για την επόμενη χρονιά.». 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και μέσα από μια τεκμηριωμένη παρουσίαση με τεχνοκρατικά στοιχεία, ο Δήμαρχος Ηρακλείου εστίασε στην πορεία των οικονομικών διαθεσίμων του Δήμου και τις αντίστοιχα ανειλημμένες υποχρεώσεις έως 31-12-2023, καταλήγοντας στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, που οδηγεί σε έλλειμμα ύψους 27.000.000€. Για την κάλυψη του ελλείμματος και την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024, η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου εργάζεται για την εξασφάλιση δυνατότητας δανειακής χρηματοδότησης, μέχρι το ποσό αυτό.

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παράλληλα, παρουσίασε τις ενέργειες που έκανε η Δημοτική Αρχή τις πρώτες ημέρες της θητείας της, τις επαφές και τα αποτελέσματα, καθώς και την τελική πρόταση που οδηγεί στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε στην υπερδέσμευση ιδίων πόρων του Δήμου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 15 συμβάσεις έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Ηρακλείου, τη Νέα Αλικαρνασσό, καθώς και τις Κοινότητες Τεμένους, Παλιανής και Γοργολαΐνι) αρχικού προϋπολογισμού 65.472.000€, οι οποίες αποφασίσθηκαν το 2020, ανατέθηκαν το 2022 με ποσό 28.115.449 (μετά τις εκπτώσεις) και αναθεωρήθηκαν στο διάστημα 2022 – 2023 στα 30.795.460€. Την 1η 1ου 2024, μόνο αυτές οι συμβάσεις είχαν ανεκτέλεστο έργο 21.837.624€, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου να ανέρχονται στα 14.500.000€. Ταυτόχρονα, το σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δήμου Ηρακλείου (31/12/2023) για το 2024, ανέρχεται στα 41.500.000€, γεγονός που δημιουργεί έλλειμμα ύψους 27.000.000€.

«Υπήρχε ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα οδοποιίας; Ναι και να γίνουν σωστά» επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Θα μπορούσαν οι συμβάσεις να γίνουν με διαφορετικό τρόπο αντί για δέσμευση ιδίων πόρων του Δήμου, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων; Εν μέρει ναι, είναι η απάντηση. Αλλά δεσμευτήκαν πόροι μαζικά και για πολύ σύντομο χρόνο. Οπότε, η άσκηση την οποία κληθήκαμε να επιλύσουμε, είναι με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το σφάλμα. Αυτή η υπερ-δέσμευση στην οποία οδηγήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου. Πώς θα διασφαλίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του Δήμου μας. Μπορούσαμε να επιλέξουμε την ακύρωση, αλλά αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και όχι μόνο. Έπειτα από σειρά επαφών και αποτιμώντας την ευρύτερη οικονομική κατάσταση του Δήμου, οδηγούμαστε – αναγκαστικά – στο άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής, στη δυνατότητα του δανεισμού, για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Τονίζω ότι το δάνειο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Δίνει όμως την απαιτούμενη ανάσα για να κλείσει ο προϋπολογισμός και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενα βήματα. Με βασικό στόχο την βελτίωση του λόγου των χρηματοδοτικών προγραμμάτων έναντι των ιδίων πόρων στην εκτέλεση των έργων. Τον εξορθολογισμό και τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Δήμου Ηρακλείου.». 

Τα αποτελέσματα των επαφών Καλοκαιρινού στην Αθήνα – Έρχεται 1.500.000€ για έργα σε σχολεία

Αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και στα πρώτα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, με Υπουργούς, υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων και στελέχη της κεντρικής Διοίκησης και ειδικότερα:

 • Στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών & Οργάνωσης Μ. Σταυριανουδάκη για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για έργα πολιτικής προστασίας.
 • Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ν. Παπαθανάση και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκο για χρηματοδοτήσεις έργων.
 • Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τον Υπουργό Λ. Αυγενάκη για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για έργα κατασκευής φραγμάτων, αγροτικής οδοποιίας και επέκτασης αρδευτικών δικτύων.
 • Στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την Υπουργό Λ. Μενδώνη για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης των ενετικών τειχών.
 • Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την Υφυπουργό Αλ. Σδούκου, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού Ευθ. Μπακογιάννη και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο για την εξέλιξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου και τη διαχείριση των αποβλήτων.
 • Στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τους Γενικούς Γραμματείς, Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Β. Κυριαζόπουλο και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκη, για το λιμάνι, τη χερσαία ζώνη και το έργο του κόλπου Δερματά.
 • Στην Περιφέρεια Κρήτης για την αξιοποίηση των πόρων που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 • Με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου.
 • Με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027 για ενημέρωση και προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Όπως επεσήμανε, εκτός από το φράγμα του Λαδούκου που βγήκε από τη στασιμότητα έπειτα από τον κατάλληλο συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Ηρακλείου με το ποσό του 1.500.000€ για εργασίες σε σχολικά κτήρια.

Πώς η δυσκολία, θα γίνει ευκαιρία. Το 3πτυχο – οδηγός της επόμενης μέρας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός στο 3πτυχο που θα αποτελέσει την πυξίδα της Δημοτικής Αρχής, το οποίο περιλαμβάνει:

 1. Συστηματική αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, στα οποία μπορούν να ενταχθούν έργα του Δήμου Ηρακλείου ελαφρύνοντας αναλογικά τον δανεισμό.
 2. Επίτευξη αυξημένης εισπραξιμότητας, με δεδομένο ότι ο σχετικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.
 3. Ιδανική μόχλευση των δημοτικών πόρων, που περιλαμβάνει λιμνάζοντα χρήματα και απαιτήσεις, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό του εσωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου.

Επίσης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός εστίασε στο πώς αυτή η δυσκολία θα μετατραπεί σε ευκαιρία διόρθωσης διαχρονικών παθογενειών μέσα από παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο προς τους Δημότες, που αποσκοπούν:

 • Στην κατάλληλη προτεραιοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων οδοποιίας με απόλυτη διαφάνεια.
 • Στη συνεχή συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες.
 • Στη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η πραγματική κατάσταση του οδοστρώματος, η παρουσία κρίσιμων δομών όπως τα σχολεία, ο κυκλοφοριακός φόρτος κάθε σημείου, κ.α., καθώς και νευραλγικών παραγόντων που συμπεριλαμβάνουν κοινωνικές και οικονομικές ευαισθησίες.

Η νέα φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής

Τόνισε επίσης τη νέα φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής που θα εφαρμοστεί στον τομέα της εκτέλεσης έργων οδοποιίας, με στόχο:

 • Την προστασία κάθε σημείου παρέμβασης από άλλες εργασίες.
 • Την αποτροπή μπαλωμάτων και κακοτεχνιών.
 • Τη δημιουργία νέου, αυστηρότατου πλαισίου εκτέλεσης εργασιών οδοποιίας (που ετοιμάζεται) με προγραμματισμό των σχετικών έργων από τρίτους, με ορίζοντα 3ετίας.

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε επίσης τον πολύπλοκο – και άκρως γραφειοκρατικό – χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι την τελική ψήφιση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει διαδοχικές και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο για το τεχνικό πρόγραμμα όσο και για τον προϋπολογισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη τον Σπύρο Δοκιανάκη, όπως και όλα τα στελέχη της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την καθοριστική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε και σε όλα τα στελέχη του τμήματος Οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποστήριξη που προσέφεραν στον Δήμο Ηρακλείου.

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης για όλα τα δεδομένα τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Μιχάλη Καραμαλάκη και Μαρία Καναβάκη. Ο Δημήτρης Δουλουφάκης δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση ενημέρωσης.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Χρηματοοικονομική Αναδιάρθρωση Δήμου Ηρακλείου