Υπογράφηκαν χθες στο Υπουργείο Υποδομών οι συμβάσεις Χρηματοδότησης για το φράγμα του Πλατύ Ποταμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).

Το έργο αφορά την κατασκευή του φράγματος Πλατύ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσαράς και την κατασκευή αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Ρεθύμνου.

Το συνολικό έργο αποτελείται από τρία διακριτά έργα:

Το Φράγμα – Ταμιευτήρα Πλατύ ποταμού όπου θα κατασκευαστούν το ανάχωμα του φράγματος, ο υπερχειλιστής και η εκτροπή του ποταμού προς τα αρδευτικά δίκτυα καθώς και έργα οδοποιίας.

Ο Αγωγός μεταφοράς νερού, μήκους 18,6 χλμ., συμπεριλαμβανομένων και δύο σηράγγων μήκους 3,4 χλμ., από το φράγμα Πλατύ προς τη Μεσαρά.

Το Αρδευτικό δίκτυο, εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού Πλατύ, το οποίο θα καλύπτει την άρδευση αξιοποιώντας το νερό από τον ταμιευτήρα του φράγματος. Το συνολικό έργο αποτελείται από 24 ανεξάρτητα αρδευτικά δίκτυα, 23 δεξαμενές αναρρύθμισης και 20 αντλιοστάσια.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Το Φράγμα στον Πλατύ Ποταμό είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που διεκδίκησε για πολλά χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης. Ένα έργο που βοηθά την ισόρροπη ανάπτυξη, ενδυναμώνει την οικονομική δραστηριότητα και διευρύνει την παραγωγική βάση στην ύπαιθρο. Θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την άρδευση περιοχών των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου καθώς και της Μεσαράς. Με την υλοποίησή του θα ενισχύει παράλληλα την κοινωνική συνοχή και θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική προστασία του νησιού». 

Στην υπογραφή των συμβάσεων την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή. Παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Υποστήριξης Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς.