«Έλα μαζί μας και γίνε παρέα μας για πάντα»! Αυτό είναι το μήνυμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2024! Και με αυτή την πρόσκληση το Καρναβάλι της Κρήτης απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα ανοίγοντας την αυλαία για τρεις γεμάτες εβδομάδες γιορτής και φαντασίας!

Το πρόγραμμα του φετινού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού  παρουσιάστηκε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης από την οργανωτική επιτροπή, παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μάνος Τσάκωνας, ο Πρόεδρος του φορέα των Ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού (ΟΡΚ) κ. Μιχάλης Πετρακάκης και ο υπεύθυνος της τελετής έναρξης που θα γίνει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 κ. Νίκος Μαρκαντώνης.

Παρευρέθηκαν επίσης και τα λοιπά μέλη της επιτροπής, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Γασπαράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου κ. Νίκος Δερεδάκης, και οι κ. κ. Μανούσος Κλάδος και Κώστας Φετοκάκης. 

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ

«Με αφορμή το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2024 ξαναγινόμαστε όλοι μας μια παρέα. Όχι μόνο οι Ρεθεμνιώτες, αλλά από όλες τις γωνιές της Κρήτης και της Ελλάδας, που έρχονται και συμμετέχουν. Πρόκειται για ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό τον θεσμό, που έχουν ενσωματωθεί και έχουν διασκεδάσει μαζί μας και ξανάρχονται. Γιατί το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι εκφράζει ακριβώς αυτό που είναι το Ρέθυμνο! Είναι η πόλη που επιστρέφεις, είναι ο τόπος της παράδοσης, του πολιτισμού, της συλλογικότητας, της αρμονίας αλλά και της οικολογίας, καθώς φέτος επιτυγχάνεται μείωση 80% στην σπατάλη του χαρτιού. Ο θεσμός αυτός εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο. Ακουμπά ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, γεγονός, που μαρτυρεί και η συμμετοχή του «Χαμόγελου του Παιδιού» στέλνοντας έτσι το μήνυμα μας ότι διασκεδάζουμε μεν, αλλά έχουμε την σκέψη και την μέριμνα στραμμένη σε όλα τα δύσκολα κοινωνικά ζητήματα της καθημερινότητας και προς όλους τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη, ειδικά στα παιδιά.

Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή, κυρίως, τις ομάδες, τους καρναβαλιστές και τους εθελοντές, τους χορηγούς και όλους όσοι εργάζονται για την φετινή διοργάνωση και όλα αυτά τα χρόνια κρατούν ζωντανό αυτό τον μεγάλο θεσμό του νησιού μας που έχει κατακτήσει δίκαια μια από τις πρώτες θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, να χαρούμε όλοι, να διασκεδάσουμε με ασφάλεια χωρίς κρούσματα μέθης και να υλοποιήσουμε αυτό το θαυμάσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που αποτυπώνει την ευαισθησία, την συμμετοχικότητα, την φαντασία και την διάθεση των Ρεθεμνιωτών και των φίλων μας να δώσουμε μια νότα χαράς σε όσους την έχουν ανάγκη».

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

  • Οτιδήποτε αφορά στην φετινή διοργάνωση θα υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://rethymnocarnival.gr/
  • Φέτος μειώνεται κατά 80% το χαρτί και το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι προβάλλεται κατά κύριο λόγο ψηφιακά μέσω ενός QR που θα υπάρχει στην αφίσα της διοργάνωσης και αναρτημένο σε όλα τα σημεία της πόλης του Ρεθύμνου. Η αφίσα, δημιουργία του Στέλιου Καλογεράκη, και τα αυτοκόλλητα με το QR είναι τα μοναδικά τυπωμένα σε χαρτί στοιχεία της φετινής διοργάνωσης!
  • Στο φετινό καρναβάλι συμμετέχουν 27 ομάδες με 23 άρματα. Ο Δήμος Ρεθύμνης διαθέτει υλικά ύψους 300 ευρώ για κάθε άρμα.
  • Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι συνεργάζεται επίσης για πρώτη φορά με την οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδικό κυνήγι θησαυρού και την παιδική καρναβαλική παρέλαση.

«ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ»

Το μήνυμα που το Ρέθυμνο στέλνει σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, είναι να γίνουμε… ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ!

«Η συνεργασία, η συντροφικότητα, το ομαδικό πνεύμα, ανέκαθεν υπήρξαν κινητήριες δυνάμεις για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Ο θεματικός πυρήνας του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού για το 2024 είναι οι Παρέες ως μέσο δημιουργίας και ως πηγή θετικών συναισθημάτων.

Το Ρέθυμνο υπήρξε κομβικό σημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς και σταυροδρόμι πολιτισμών της Μεσογείου, κάνοντας τους Ρεθεμνιώτες ιδιαίτερα εξωστρεφείς. Αυτή η εξωστρέφεια, που αναμειγνύει τη δημιουργική δύναμη με το αστείρευτο κέφι, προσέφερε πάντα γόνιμο έδαφος για να ανθίσουν οι παρέες δημιουργικών ανθρώπων. Το Καρναβάλι αποτέλεσε και αυτό ένα σταυροδρόμι, όπου η ευρηματικότητα και η δημιουργική διάθεση συναντάει το κέφι και την ψυχαγωγία.

Παρέες αποτέλεσαν και τη βασική αιτία για τις σύγχρονες αναβιώσεις του Καρναβαλιού. Η πόλη μας αποτελεί τον ιδανικό καμβά για να απλωθούν τα χρώματα των διαπροσωπικών σχέσεων, όπου όλες οι ομάδες γίνονται μία παρέα με έναν κοινό στόχο. Οι επισκέπτες που θα αποφασίσουν να έρθουν στις δεκάδες εκδηλώσεις του Τριωδίου, γίνονται βασικά και ισότιμα μέλη αυτής της παρέας και ζουν τη μοναδική εμπειρία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Η εικονογράφηση των εντύπων του φετινού Καρναβαλιού βασίζεται στην εκστατική ορμή της παρέας, και προσπαθεί να αποτυπώσει την καθοριστική στιγμή που η δημιουργικότητα μετουσιώνεται σε κέφι και χορό. Το βασικό θέμα εμπνέεται από τον διάσημο πίνακα Henri Matisse “Ο Χορός” (1910), από Μινωικά ειδώλια κυκλωτικών χορών που χρονολογούνται από το 1650 έως το 1400 π.Χ., από τις Μινωικές τοιχογραφίες αλλά και από παραδοσιακά μοτίβα κεντήματος και χειροτεχνίας. Η πόλη του Ρεθύμνου, με την ιδιάζουσα πολυπολιτισμική αρχιτεκτονική της, είναι στο προσκήνιο. Η σύγχρονη εποχή συναντάει το μακρινό παρελθόν, όπου βρίσκονται οι ρίζες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Από τις Μινωικές τελετές και τα Ενετικά δρώμενα μέχρι τις πιο σύγχρονες αναβιώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, κοινός παρονομαστής είναι οι παρέες και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Η παρέα ανυψώνει το πνεύμα, το ηθικό, την ποιότητα ζωής.

Σήμερα το μήνυμά μας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το αντίδοτο στην αποξένωση και τη μοναξιά, ανθρώπων κολλημένων σε μικρές ή μεγάλες οθόνες, είναι η παρέα! Μόνο η παρέα!

Έλα μαζί μας και γίνε παρέα μας για πάντα»! 

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Βασίλισσα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2024 θα είναι η Μις Κρήτης 2022, γέννημα θρέμμα του Ρεθύμνου και καρναβαλίστρια η ίδια, κ. Δάφνη Λαζίδου.

Το μήνυμα της για την φετινή διοργάνωση είναι: «Κάθε κορίτσι όταν είναι μικρό  ντύνεται πριγκίπισσα και  ονειρεύεται να γίνει βασίλισσα!

Έτσι και εγώ σήμερα νιώθω ότι ένα παιδικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα .

Μετά από τόσα χρόνια  γίνομαι η βασίλισσα στο πιο όμορφο καρναβαλικό βασίλειο της Ελλάδας και θα ήθελα να ευχαριστήσω την καρναβαλική επιτροπή για την τιμή και την χαρά που μου έκανε.

Οι πιο όμορφες αναμνήσεις μου είναι από το καρναβάλι αλλά και ένας από τους βασικούς λόγους για την επαγγελματική πορεία που ακολούθησα ήταν ο κόσμος των χρωμάτων τις μεταμόρφωσης και τις ομορφιάς που γνώρισα μέσα από την παρέα  του καρναβαλιού»!

ΜΕ ΛΑΜΠΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Λαμπερά καλλιτεχνικά ονόματα θα δώσουν το παρόν στο φετινό Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.

Η τελετή έναρξης την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 θα κορυφωθεί με συναυλία της δημοφιλούς Αναστασίας στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη που ξεσηκώνει με την εκπληκτική φωνή της και τα τραγούδια της.

Επίσης αμέσως μετά την νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2024, η ερμηνεύτρια Γεωργία Νταγάκη, αναμένεται να μαγέψει το κοινό της στην πλατεία Μικρασιατών στην παλιά πόλη.

Την ίδια ημέρα η παιδική παρέλαση θα καταλήξει με τους εκπληκτικούς «mazoo and the zoo» που αποτελούν λατρεμένο μουσικό συγκρότημα για τους μικρούς μας φίλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2024

 

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Φεβρουαρίου

26ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού

Διοργάνωση: Τα Τεμπελόσκυλα

Τίτλος: «Η χαμένη πυξίδα»

 Κυριακή 25  Φεβρουαρίου Τελετή έναρξης
Παρασκευή  1 Μαρτίου Χορός 34ου Κυνηγιού Θησαυρού
 

Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Μαρτίου

34ο Κυνήγι Θησαυρού

Διοργάνωση: Τα Τεμπελόσκυλα

Τίτλος: «Ο σύντεκνος»

Τρίτη 5 Μαρτίου

Παλιές Ελληνικές Καντάδες
σε δρόμους της Παλιάς Πόλης
Πέμπτη 7 Μαρτίου Τσικνοπέμπτη

Σάββατο 9 Μαρτίου

4o  Carnival Run

Εκκίνηση πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Κυριακή 10 Μαρτίου Χορός ομάδων Ο.Ρ.Κ.
 

Τρίτη 12 Μαρτίου

Ποδηλατοβόλτα
Εκκίνηση & τερματισμός στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

Παρασκευή  15 Μαρτίου

Κρητικές Παραδοσιακές Καντάδες
σε δρόμους της Παλιάς Πόλης

Σάββατο 16 Μαρτίου

Παιδική παρέλαση
16:30 εκκίνηση από το ξενοδοχείο“Elina” & κατάληξη στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο – Μουσική εκδήλωση

Νυκτερινή παρέλαση
21.00 εκκίνηση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου & κατάληξη στην Πλατεία Μικρασιατών – Μουσική Εκδήλωση

 

Κυριακή 17 Μαρτίου

Μεγάλη Παρέλαση  2024
14:00 εκκίνηση

από του Κόρακα την Καμάρα

Κυριακή 17 Μαρτίου Τελετή Λήξης

Δευτέρα 18 Μαρτίου

Καθαρά Δευτέρα
Γεράνι : αναβίωση εθίμου Καμήλας
Αρμένοι: αναβίωση εθίμου Μουντζουρώματος

 

Φωτογραφίες  Γιώργος Κατάκης