Αλέξης Καλοκαιρινός: «Το Συμβούλιο Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου γίνεται πράξη» 

Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού με το σύνολο των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ηρακλείου, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγριμανάκης, Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, Νίκος Γιαλιτάκης, Γιώργος Σισαμάκης και Μανόλης Χαιρέτης.

Με την συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 9/2 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, υλοποιείται ουσιαστικά η προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Ηρακλείου για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού οργάνου, του Συμβουλίου των Κοινοτήτων, με στόχο να θεσμοθετηθεί ως Επιτροπή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο Κοινοτήτων στο οποίο θα συμμετέχει το σύνολο των Προέδρων και των Αντιδημάρχων καθώς και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ανά τρεις μήνες, με συγκεκριμένη ατζέντα αλλά χωρίς περιορισμό στη χρονική του διάρκεια, έτσι ώστε να εξαντλούνται τα προς συζήτηση θέματα. «Εξυπηρετώντας το στόχο της ανάπτυξης της υπαίθρου», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, «οι συσκέψεις του Συμβουλίου θα επικεντρώνονται στην ενημέρωση όλων των συμμετεχόντων για σημαντικά ζητήματα, στη διαφάνεια της επικοινωνίας και στην ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων για τη διαχείριση κοινών προβλημάτων.».

Στην πρώτη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ηρακλείου ενημέρωσε τους Προέδρους για τα βασικά θέματα που απασχολούν τη Δημοτική Αρχή: Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που καλύπτει το σύνολο του Δήμου Ηρακλείου, τη δραστική αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, τη λειτουργία φραγμάτων, καθώς και για τα έργα οδοποιίας. Ζητήματα κρίσιμα, στα οποία η συνεργασία των Κοινοτήτων θεωρείται πολύτιμη. Ο Δήμαρχος ζήτησε επίσης από τους Προέδρους την προτεραιοποίηση των αναγκών κάθε Κοινότητας, η οποία θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δήλωσε ότι τον διαμεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Μανόλης Χαιρέτης.

Οι Αντιδήμαρχοι από την πλευρά τους, ανέπτυξαν τα βασικά θέματα που απασχολούν κάθε χαρτοφυλάκιο καθώς και τον μελλοντικό σχεδιασμό τους, ο οποίος σκοπό έχει να λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο των Κοινοτήτων του Δήμου. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τα σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια παραγωγική συνεργασία.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση, η οποία αποτιμήθηκε ιδιαίτερα θετικά και από τους Προέδρους, πραγματοποιήθηκε σε συνεργατικό και συναινετικό κλίμα, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό να δηλώνει ότι «Είναι απαραίτητη η σύσταση και η λειτουργία του Συμβουλίου των Κοινοτήτων και η επικοινωνία θα είναι σταθερή και απρόσκοπτη μεταξύ των Προέδρων, των Αντιδημάρχων και των Υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου. Είμαστε όλοι εδώ για να υπηρετήσουμε το Δήμο ανεξάρτητα από παρατάξεις και ψηφοδέλτια, με όρους αμεροληψίας και ισότητας.». 

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ιωάννης Σηφάκης (Αγίου Μύρωνα), Μαρία Κυπράκη (Αγίου Σύλλα), Ευάγγελος Πιπεράκης (Άνω Ασιτών), Γιάννης Δερμιτζάκης (Αυγενικής), Στυλιανός Χουρδάκης (Βασιλειών), Ευάγγελος Μαραγκάκης (Βενεράτου), Χαράλαμπος Αλογδιανάκης (Βουτών), Βασίλειος Πετρογιάννης (Δαφνών), Μαρία Χουρδάκη (Καλλιθέας), Αστρινός Χριστοδουλάκης (Κάτω Ασιτών), Ιωάννης Κογκάκης (Κάτω Κερασιών), Μαρία Σταυρακάκη-Κάββου (Κυπαρίσσου), Ιωάννης Γιαμνιαδάκης (Πενταμοδίου), Εμμανουήλ Αγγουριδάκης (Πετροκεφάλου), Εμμανουήλ Τσατσαράκης (Προφήτη Ηλία), Μιχάλης Χαιρέτης (Πυργούς), Γεώργιος Κτιστάκης (Σίβα), Κωνσταντίνος Στειακάκης (Σκαλανίου), Ζαχαρίας Χιωτάκης (Σταυρακίων).

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός την Τετάρτη 7/2 και με τους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ηρακλείου και Νέας Αλικαρνασσού.