Ικανοποιητική παραμένει η κατάταξη της Αθήνας όσον αφορά στη λιανική τιμή του ρεύματος στη λίστα που καταρτίζει ο HEPI με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβανομένων των φόρων σε 33 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Αθήνα βρίσκεται στη 15η θέση με κόστος 23,8 σεντς/KWh κάτω από τον μέσο όρο των κρατών της ΕΕ (25,02 σεντς/KWh) αλλά και κάτω από´το μέσο όρο των 33 πρωτευουσών (23,97 σεντς/KWh).

Η ακριβότερη τιμή συναντάται στο Δουβλίνο με 42,84 σεντς/KWh με δεύτερο το Λονδίνο με 40,73 σεντς/KWh και τρίτη την Πράγα με 39,31 σεντς/KWh. Στον αντίποδα η χαμηλότερη τιμή συναντάται στο Κίεβο με 6,71 σεντς/KWh, ακολουθεί η Βουδαπέστη με 9,68 σεντς/KWh και το Βελιγράδι με 10,48 σεντς/KWh.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που παρατηρούνται στην λίστα της HEPI για τον Ιανουάριο έχουν ως εξής:

Στη Βέρνη η τιμή αυξήθηκε 20% εξαιτίας ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας, της διανομής και του ΦΠΑ.

Αύξηση της τάξης του 8% καταγράφηκε σε Μαδρίτη, Πράγα και Βίλνιους εξαιτίας ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, διανομής και της φορολογίας.

Στη Ρώμη και τη Στοκχόλμη η τιμή μειώθηκε 9% εξαιτίας της υποχώρησης του κόστους ενέργειας αλλά και της διανομής (στη Σουηδική πρωτεύουσα).

Στο Όσλο η τιμή έπεσε 8% εξαιτίας υποχώρησης του κόστους ενέργειας και των φόρων.

Τον Ιανουάριο η μέση τιμή λιανικής του ρεύματος παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα με τον Δεκέμβριο. Πάνω από το ένα τρίτο των πρωτευουσών της λίστας είδαν κάποιου είδους αύξηση, ενώ οι μειώσεις ήταν πιο περιορισμένης κλίμακας σε 10 από τις 33 πρωτεύουσες.

Με το νέο έτος τερματίστηκαν αρκετά σχήματα στήριξης που είχαν υιοθετηθεί στη διάρκεια της κρίσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ωστόσο συνεχίστηκε η γενικότερη σταθεροποίηση των τιμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές με τη μέση τιμή να είναι 15% χαμηλότερη σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Ο σχετικά ήπιος καιρός στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, η υψηλή δυναμικότητα των αποθηκευτικών χώρων αερίου και η αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ στην Ευρώπη, συνεισέφεραν στη μείωση των χονδρεμπορικών τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές και στην σταθεροποίηση των λιανικών τιμών.

energypress