Αυτοψία και στο έργο τοποθέτησης των «έξυπνων» υδρομέτρων στο κέντρο της πόλης 

Σε αυτοψία στις εργασίες του εμβληματικού έργου της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης της πόλης στην οδό Παύλου Μελά στα Δειλινά, καθώς και στα σημεία εγκατάστασης των ψηφιακών υδρομέτρων στην οδό 25ης Αυγούστου στο κέντρο της πόλης προχώρησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη.

Πρόκειται για δύο διακριτά έργα τα οποία δεν επιβαρύνουν τους δημότες καθώς χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Το εμβληματικό έργο Ύδρευσης Ηρακλείου περιλαμβάνει την αντικατάσταση αγωγών μήκους 150 χιλιομέτρων, εκ των οποίων σχεδόν τα 100 χιλιόμετρα έχουν ήδη ολοκληρωθεί καθώς και την λειτουργία του συστήματος τηλεμέτρησης των μετρητών κατανάλωσης νερού. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τόσο από την εξέλιξη των εργασιών όσο και από τον τρόπο διαχείρισης του έργου από την ΔΕΥΑΗ και συμπλήρωσε ότι «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που περιλαμβάνει τις εντός σχεδίου περιοχές αλλά και τις περιοχές στις παρυφές της πόλης και το οποίο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ύδρευση του Ηρακλείου». Οι λεωφόροι Δημοκρατίας και Εθνικής Αντιστάσεως και οι περιοχές Λοφούπολης και Κορώνη Μαγαρά εκκρεμούν για την ολοκλήρωση του έργου – η οποία θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2024 – ενώ το έργο στην περιοχή των Μεσαμπελιών θα ολοκληρωθεί εντός το 2025 όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης.

Το έργο που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων και συστημάτων τηλεμετρίας εντός των Τειχών, περιλαμβάνει δράσεις προς την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση υδατικών πόρων. «Το σημαντικό αυτό έργο θα επιτρέψει την εξοικονόμηση του νερού και την παροχή έγκυρων στοιχείων που αφορούν στην τιμολόγηση του. Τα έξυπνα υδρόμετρα δίνουν σε ελάχιστο χρόνο σημαντικά στοιχεία στην υπηρεσία επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο τη δραστική μείωση της απώλειας νερού» τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή για την λειτουργία των ψηφιακών υδρομέτρων. Έτσι, οι δημότες θα μπορούν μέσω της εφαρμογής να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για την κατανάλωση ή και για πιθανή διαρροή νερού. Υπενθυμίζεται ότι η αντικατάσταση των ογκομετρικών υδρόμετρων με ψηφιακά, ξεκίνησε πέρυσι και έχει ήδη ολοκληρωθεί στις περιοχές των Βασιλειών και του Ατσαλένιου ενώ αυτό τον καιρό πραγματοποιείται στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού και στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, μέχρι τις αρχές του 2025 υπολογίζεται ότι θα έχουν αλλαχθεί περίπου 48.000 υδρόμετρα.

Τον Δήμαρχο συνόδευαν ακόμα εργαζόμενοι και στελέχη της ΔΕΥΗ και συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής Μανόλης Κοσμαδάκης, ο επιβλέπων μηχανικός Γιάννης Τριχάς, το στέλεχος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Λιναρίτης και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Σκεπασιανός.