Φυτεύονται 3.000 ενδημικά φυτά της Κρήτης

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι φυτεύσεις στον Προμαχώνα Μαρτινένγκο όπως διαπίστωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκο Γιαλιτάκη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιώργο Σισαμάκη και την Ερωφίλη Φραγκούλη, υπηρεσιακό στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνη του προγράμματος Life Grin.

Συγκεκριμένα, στον περιβάλλοντα χώρο του τάφου Νίκου Καζαντζάκη η Υπηρεσία Πρασίνου φυτεύει αυτές τις ημέρες περίπου 3.000 ενδημικά φυτά της Κρήτης τα οποία όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου θα δώσουν χρώμα στο εμβληματικό σημείο της πόλης.

«Μέσα στις επιδιώξεις μας είναι η συνολική αύξηση του πρασίνου στην πόλη και εδώ έχουμε ένα έργο που εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια και το οποίο γίνεται με πολύ αγάπη και μεράκι από τους ανθρώπους του Δήμου» τόνισε ο Δήμαρχος σημειώνοντας ότι στο προσεχές μέλλον η άρδευση των φυτών θα προέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Γιαλιτάκης από την πλευρά του τόνισε ότι δεν επελέγη τυχαία ο Προμαχώνας του Μαρτινένγκο για την εφαρμογή της συγκεκριμένης περιβαλλοντικής δράσης αφού πρόκειται για ένα ιστορικό σημείο της πόλης. Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος, εκτός από το έργο των νέων φυτεύσεων «θα δούμε τις εργασίες που χρειάζονται για τον περαιτέρω εξωραϊσμό του χώρου με αστικό εξοπλισμό και νέο φωτισμό σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες» ενώ απηύθυνε μήνυμα στους συνδημότες «να αγκαλιάσουν και να σεβαστούν το σημείο προφυλάσσοντας το από φθορές που καμιά φορά προκαλούν τα κατοικίδια μας».

Σημειώνεται ότι στο σημείο έχει προβλεφθεί η δημιουργία ακτινωτών διαδρόμων οι οποίοι συνδέουν τον χώρο του Προμαχώνα με τα Τείχη και τα οποία θα διευκολύνουν την μετακίνηση των ΑμεΑ όταν δημιουργηθεί ο κατάλληλος τρόπος πρόσβασης στον Προμαχώνα.

Η δράση εντάσσεται στο έργο «Προώθηση της Ενσωμάτωσης Πρασίνων Υποδομών στον Αστικό Ιστό για τη Βελτίωση της Διακυβέρνησης σε Σχέση με την Κλιματική Αλλαγή στις Πόλεις» το οποίο συγχρηματοδοτείται από της Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE. Ο δήμος Ηρακλείου συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, κύριο χρηματοδοτικό μέσο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Σκοπός του έργου είναι να συμβάλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, μέσω της ανάπτυξης και πιλοτικής εφαρμογής πολιτικών και βέλτιστων πρακτικών για την οργάνωση και διαχείριση των χώρων πρασίνου ώστε να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στη βελτίωση των συνθηκών των πόλεων.