Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις που έκανε ο Υπουργός Υποδομών κι αφορούν το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το Δημαρχείο Αμαρίου.

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Αμάρι, ανακοίνωσε ότι επίκειται υπογραφή της δανειακής σύμβασης γιατο μεγάλο αναπτυξιακό έργο του Πλατύ Ποταμού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόσο στη σύσκεψη όσο και σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον υπουργό για την συνεργασία και το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη διαχρονική διεκδίκηση του έργου, μαζί με τουςαυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς του Ρεθύμνου.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα μεγάλο έργο όχι μόνο του Ρεθύμνου, αλλά και του Ηρακλείου για τη Μεσαρά. Διότι το φράγμα αυτό του Πλατύ Ποταμού θα συνδέσει με αγωγό καιτο φράγμα της Φανερωμένης, ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο».

Τόνισε επίσης πως το σύνολο των ανακοινώσεων του υπουργού «αφορούν εμβληματικά έργα για όλη την Κρήτη που πολλά χρόνια περιμέναμε».  Αναφορικά με έργα στην Π Ε. Ρεθύμνου επεσήμανε πως το διυλιστήριο έχει προχωρήσει με τα 24 εκατομμύρια ευρώ όπως και τα 3 εκατομμύρια της μελέτης των δύο Λιμνοδεξαμενών που έχουν προκηρυχτεί.

«Με τη συνεργασία που υπάρχει, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα όλα αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν και αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα και η συμπόρευση. ΕίμαστεΙκανοποιημένοι για αυτή την εξέλιξη που έχουμε σήμερα», δήλωσε.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Κρήτης στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο Αμαρίου, υπογράμμισε πως η περιφέρεια Κρήτης θα σταθεί αρωγός στην δημιουργία έργων για την τοπική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τα αιτήματα του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Το έργο του Πλατύ Ποταμού 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, στις 16 Φεβρουαρίου θα γίνει η τελετή υπογραφής των Συμβάσεων Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB).

Το έργο προβλέπει την κατασκευή του Φράγματος στο Πλατύ της Π.Ε. Ρεθύμνου, κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού και κατασκευή αρδευτικού δικτύου.

Εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2024.

Και το έργο, με το οποίο θα αρδεύονται 45.000 στρέμματα, να υλοποιηθεί σε 5 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 26 Ιανουαρίου 2024, προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός για την μελέτη λιμνο-δεξαμενών και αρδευτικών δικτύων στο Γερακάρι, ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, έργο άμεσα συνυφασμένο με το προηγούμενο.

Επίσης προχωρά η αξιοποίηση ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. Ευρώ.

Έργο σημαντικό και για την ύδρευση του Ρεθύμνου.

Η ολοκλήρωσή του εκτιμάται το 2027.