Σημαντικά οφέλη για άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και σχέδια πόλης στο Δήμο Ηρακλείου

Την χρηματοδότηση του κομβικής σημασίας έργου κατασκευής του Φράγματος του Λαδούκου το επόμενο δίμηνο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό την Παρασκευή 5/1/24 στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για ένα έργο με πολύπλευρα οφέλη για τον Δήμο Ηρακλείου, αφού εκτός από τις δυνατότητες άρδευσης που θα προσφέρει σε μια μεγάλη περιοχή, αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία, να δώσει νέα δεδομένα για την οριοθέτηση της κοίτης του Γιόφυρου που προχωράει από την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσουν τα Σχεδία Πόλης των δυτικών περιοχών του Ηρακλείου.

Κατά τη συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Ηρακλείου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συζητήθηκαν και διάφορα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα του Δήμου, όπως είναι θέματα αγροτικής οδοποιίας, δικτύων, κ.α., καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης ευρύτερων συνεργασιών με την Κυβέρνηση, με στόχο την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που είχε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου όλο το προηγούμενο διάστημα της προετοιμασίας του, ενώ επικρότησε τη δημιουργία ευδιάκριτης Αντιδημαρχίας για τον πρωτογενή τομέα. Αναφερόμενος στο φράγμα του Λαδούκου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ώριμο έργο και μετά από τη σχετική επικαιροποίηση που έχει ήδη ανατεθεί στον ΟΑΚ, ο Δήμος Ηρακλείου θα μπορεί εντός του Μαρτίου να καταθέσει τη σχετική πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να προχωρήσει το έργο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6-7 εκ. ευρώ, ανάλογα και με τα δεδομένα που θα προκύψουν από την επικαιροποίηση. Επεσήμανε επίσης ότι με τη συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, έχει δοθεί η σχετική εντολή για να προχωρήσουν ταχύτατα και οι σχετικές μελέτες για το φράγμα των Δαφνών.

«Μια προς μια οι εκκρεμότητες δρομολογούνται» επεσήμανε ο Υπουργός, τονίζοντας: «Η Κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει το έργο της Δημοτικής Αρχής. Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει την 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας και πολύ σύντομα να είναι στο κάδρο των εξελισσόμενων, σε επίπεδο αναπτυξιακό, πόλεων. Θα συνεργαστούμε στο μέγιστο βαθμό για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλο βάρος σε όλα αυτά ζητήματα.». 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε επίσης αναφορά στο φράγμα των Ασιτών, στη διευθέτηση του Γιόφυρου, αλλά και στον Καρτερό, όπου επεσήμανε ότι θα έχουμε εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε για την άριστη συνεργασία και τη δουλειά που έχει γίνει από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τον Ο.Α.Κ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, καλωσορίζοντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία που έχει εγκαινιαστεί μεταξύ των δυο πλευρών, τονίζοντας το εξαιρετικά παραγωγικό τοπίο που ανοίγει, σε μια κατεύθυνση που θα ωφελήσει πολύπλευρα και καθοριστικά τον Δήμο και τους ανθρώπους του.

Αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή και το έργο που έχει προηγηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και τον Ο.Α.Κ. και για το φράγμα του Λαδούκου και επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα έργο που έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Βρίσκεται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, σε έναν παραπόταμο του Γιόφυρου, και θα έχει αρδευτική λειτουργία αλλά και συμβολή στην αντιπλημμυρική προστασία μιας μεγάλης περιοχής. Παράλληλα, θα δώσει νέα δεδομένα και για την οριοθέτηση της κοίτης του Γιόφυρου την οποία προχωράει η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα οριοθέτησης ποταμών και ρεμάτων. Επιπρόσθετα, θα δώσει επιτέλους τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην οργάνωση των Σχεδίων Πόλεως όλων των δυτικών περιοχών του Ηρακλείου! Ένα ολόκληρο πλέγμα που επηρεάζει ζωτικά τη λειτουργία της πόλης και έχει να κάνει με το αύριο της πόλης μας, σε συνδυασμό και με το φράγμα των Δαφνών, για το οποίο χρειάζεται ακόμα μελετητική προετοιμασία αλλά αυτή τη δρομολογούμε και θα συναρτηθεί με την οριοθέτηση του Ξεροπόταμου.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επεσήμανε επίσης ότι με αυτές τις οριοθετήσεις, μαζί με αντιπλημμυρική προστασία περιοχών θα έχει γίνει ένα άλμα στην οργάνωση της πόλης και κατέληξε: «Είναι σημαντικό να έχουμε την αρωγή του Υπουργού στις κινήσεις που θα κάνουμε στο μέλλον και που πηγαίνουν και πέρα από τον πρωτογενή τομέα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση στον πρωτογενή τομέα, έχει αγροτική διάσταση ο Δήμος Ηρακλείου. Για αυτό και συζητήσαμε και για την αγροτική οδοποιία τα αρδευτικά δίκτυα, κ.α., που μπορούν να συναρτηθούν και με το έργο αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού, που εξαπλασιάζει την ποσότητα νερού για άρδευση καλλιεργειών.». 

Ακολούθησε σύσκεψη εργασίας και με την συμμετοχή των Αντιδημάρχων Γιώργου Αγριμανάκη, Γιώργου Σισαμάκη, Μανώλη Χαιρέτη, Γιάννη Τσαπάκη και Γιώργου Καραντινού, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος διάφορα ζητήματα αρμοδιοτήτων τους.