Στο πνεύμα της εορταστικής περιόδου βρίσκονται ανάμεσα στα άλλα και τα διαστημικά τηλεσκόπια καταγράφοντας τις τελευταίες μέρες εικόνες από το Σύμπαν οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραπέμπουν στα Χριστούγεννα και τον ερχομό του νέου έτους. Το Hubble και το James Webb προσέφεραν εντυπωσιακές εικόνες από το Διάστημα οι οποίες απεικονίζουν κοσμικές δομές και σώματα που μοιάζουν με Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, με χιονόμπαλες, με χορό κ.α.

Η  NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα που κατέγραψε το Hubble στην οποία αποτυπώνεται κάτι που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία χαρακτηρίζει «πυροτεχνήματα». Πρόκειται για «κοσμικά νήματα» όπως τα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τα οποία είναι στην πραγματικότητα υπολείμματα μιας αστρικής έκρηξης που συνέβη στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος.

Είναι ένας μικρός γειτονικός μας γαλαξίας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας. Σε αυτό το γαλαξία βρίσκεται το νεφέλωμα της Ταραντούλας (ή 30 Doradus) που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων στη γαλαξιακή μας κοινότητα.

φωτογραφία: Το κοσμικό πυροτέχνημα. πηγή φωτό (NASA, STScI/AURA)

 naftemporiki.gr