Η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση του Αρσακείου Μεγάρου, στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπεγράφη την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές Νίκου Ταχιάου, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελίας Νίκα.

Στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στην Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και την ανάδοχο εταιρία «P&C Development», που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε.) Τιμολέων Κατσίπος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε. Αθανάσιος Γιάνναρης και ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Το κτιριακό συγκρότημα του Αρσακείου, συνολικής επιφάνειας 11.282 τ.μ., οριοθετείται από τις οδούς Σταδίου, Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου στο κέντρο της Αθήνας, είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και οικοδομήθηκε σε διάφορες φάσεις, σε μια περίοδο περίπου 70 ετών, ενώ ανακαινίστηκε, για τελευταία φορά το 1992.

Ο προϋπολογισμός του έργου αποκατάστασης και συντήρησης ανέρχεται στα 13,2 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος  Σταϊκούρας σημείωσε ότι στις αρχές του 2026 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Αρσακείου Μεγάρου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι οι Κτιριακές Υποδομές έχουν 50 έργα σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εμπίπτουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ.

Συμπλήρωσε ότι προγραμματίζονται, για την περίοδο 2024 – 2027, πρόσθετα έργα ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ, από τα οποία, τα 39,4 εκατ. ευρώ αφορούν  υποδομές της Δικαιοσύνης, με νέα Δικαστικά Μέγαρα, καθώς και με ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και συντηρήσεις υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων.

«Ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς μας, συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας και σε τελική ανάλυση, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα σύνθετο έργο, όπως αυτό της ανακαίνισης του κτιριακού συγκροτήματος του Αρσακείου, στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στην εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές” για την ταχεία ωρίμανση αυτού του σημαντικού έργου και για το γεγονός ότι όλα τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα των δικαστικών μεγάρων εξελίσσονται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Ελπίζω ότι αυτή η πάρα πολύ αποδοτική συνεργασία να συνεχιστεί, γιατί, όπως σωστά είπε ο κύριος Σταϊκούρας, θα βοηθήσει τη χώρα μας, τις υποδομές της, την ανάπτυξή της, τη λειτουργία της».

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος σημείωσε:

«Το Υπουργείο Υποδομών εκτελεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων στα δικαστικά μέγαρα, με δυο διαφορετικούς μηχανισμούς. Ο ένας μηχανισμός είναι οι ίδιες οι υπηρεσίες του  Υπουργείου, ο άλλος μηχανισμός είναι η ΚΤ.ΥΠ.

Και φυσικά με διάφορους μηχανισμούς ανάθεσης των έργων.  Έχουμε και τα ΣΔΙΤ, έχουμε και δημόσια έργα.

Από όλα αυτά τα έργα, αυτό το οποίο έχει τον πιο εμβληματικό χαρακτήρα είναι αυτό που σήμερα υπογράφεται σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Πρόκειται για μία σημαντική συμβολή και φυσικά για ένα κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας δήλωσε:

«Για πρώτη φορά στη δικαστική ιστορία της Ελλάδος εκτελείται και εξελίσσεται ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής νέων δικαστηρίων, αλλά και βελτίωσης των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών που υπερβαίνει το μισό δισ. ευρώ.

Αξιοποιούμε όλους τους πόρους και τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε τα προσεχή χρόνια να δώσουμε στην ελληνική δικαιοσύνη τους χώρους που είναι απαραίτητοι, έτσι ώστε να αποκτήσει το κύρος με το οποίο χρειάζεται να περιβάλλεται η ελληνική δικαιοσύνη.

Και βεβαίως την άνεση και την προσβασιμότητα προς όλους τους Έλληνες, διότι όλα τα κτίρια διαθέτουν χώρους για άτομα με αναπηρίες και βεβαίως, έχουν τις σύγχρονες προδιαγραφές των πράσινων κτιρίων».

Η Πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα ανέφερε: «Το κύρος της δικαιοσύνης συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη αξιοπρεπών κτιρίων, τα οποία να γεννούν ένα σεβασμό και από μέρους των διαδίκων», ενώ τόνισε ότι «η ανακαίνιση η οποία επιχειρείται είναι πάρα πολύ σημαντική».

Απ΄ την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης τόνισε ότι: «Όταν ολοκληρωθεί το έργο και ελπίζουμε σύντομα, θα είναι ένα κόσμημα μέσα στην Αθήνα, που θα αλλάξει όλη τη μορφή του κέντρου».

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ., Αθανάσιος Γιάνναρης, διαβεβαίωσε ότι θα παραδοθεί ένα ουσιαστικά καινούργιο κτίριο το οποίο θα βοηθήσει στην επιτέλεση του σημαντικού έργου που προσφέρει το ΣτΕ στη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα:

Σας καλωσορίζω, με ιδιαίτερη χαρά, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ιδιαίτερη χαρά γιατί, στις αρχές του 2026, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Αρσακείου Μεγάρου.

Μπορεί να ακούγεται ως ένα ακόμα έργο, ως κάτι απλό.

Μπορώ, όμως να σας διαβεβαιώσω, πως μόνο απλό δεν ήταν.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον εποπτευόμενο φορέα του, την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ολοκλήρωσαν έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων, μελετών και σχεδιασμού, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Αρσάκειο Μέγαρο.

Και θέλω, για το λόγο αυτό, να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εμπλεκόμενους.

Το κτιριακό συγκρότημα του Αρσακείου είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Οικοδομήθηκε σε διάφορες φάσεις, σε μια περίοδο περίπου 70 ετών.

Πήρε την τελική του μορφή περί τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ανακαινίστηκε, για τελευταία φορά, το 1992, προκειμένου να εγκατασταθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έκτοτε δεν υπήρξε κάποια σοβαρή επέμβαση συντήρησης, ούτε στο «Κτίριο Α», που βρίσκεται επί των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, όπου και στεγάζεται το ΣτΕ, ούτε στο «Κτίριο Β», που αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος επί των οδών Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Αρσάκη και Πανεπιστημίου, επί ορόφων του οποίου στεγάζονται υπηρεσίες του ΣτΕ.

Σήμερα όμως, με την υπογραφή της σύμβασης έργου, προχωράμε στην ουσιαστική αποκατάσταση και συντήρηση αυτών των κτιρίων.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • ·  την αποκατάσταση και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού των κτιρίων, της στέγης και του δώματος,
  • · την αποκατάσταση συστημάτων απορροής όμβριων,
  • · την συντήρηση εξωτερικών επιχρισμάτων, αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων και του γραπτού διακόσμου,
  • · την ανακαίνιση χρωματισμών,
  • · την αποκατάσταση εσωτερικών χώρων,
  • · την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ,
  • ·τις παρεμβάσεις στα υφιστάμενα συστήματα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας των κτιριακών εγκαταστάσεων,
  • · και την κατασκευή νέων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού.

Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 13,2 εκατ. ευρώ, θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Και η συμβατική προθεσμία παράδοσης είναι οι 730 ημερολογιακές ημέρες.

Αυτή η προθεσμία θα τηρηθεί!

Τόσο από την ανάδοχο εταιρεία, όσο και από τις Κτιριακές Υποδομές.

Κτιριακές Υποδομές οι οποίες έχουν σήμερα 50 έργα σε εξέλιξη, συνολικού προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα έργα, 11 εμπίπτουν στο πεδίο της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού 43,7 εκατ. ευρώ.

Ενώ προγραμματίζονται, για την περίοδο 2024-2027, πρόσθετα έργα ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ.

Εκ των οποίων, 39,4 εκατ. ευρώ για τις υποδομές της Δικαιοσύνης.

Με νέα Δικαστικά Μέγαρα, καθώς και με ανακαινίσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και συντηρήσεις υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων.

Καθώς και με νέα Δικαστικά Μέγαρα, μέσω ΣΔΙΤ.

Εκσυγχρονίζοντας, έτσι, και αναβαθμίζοντας το κτιριακό δυναμικό στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Και επιβεβαιώνοντας ότι, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς μας, συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας, και, σε τελική ανάλυση, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας.