Τη σειρά ντοκιμαντέρ «Στις Όχθες Του Μισισιπή/Along The Mississippi» που θα ολοκληρωθεί σε 3 ωριαία επεισόδια, παρουσιάζει η ΕΡΤ3 από την Τρίτη 21 έως και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 20:00.

O ποταμός Μισισιπής, είναι γνωστός και ως ο «γερο-ποταμός» που στοργικά αναφέρεται και ως «Ο πατέρας των ποταμών» από τις παλαιότερες γενιές. Αυτή η σειρά μας ταξιδεύει στις όχθες και την κουλτούρα του μεγαλύτερου υδάτινου συστήματος της Βορείου Αμερικής. Από την Νέα Ορλεάνη, την  πατρίδα της Τζαζ,  το Μέμφις και στον Έλβις Πρίσλεϊ,  στο Hannibal και τον Μαρκ Τουέιν. Το ταξίδι κατά μήκος του Μισισιπή μας οδηγεί στην ψυχή αυτής της υπέροχης περιοχής,  λέγοντας  μας τις ιστορίες  του  ποταμού μέσω ανθρώπων και μύθων.

 Επεισόδιο 1ο : Ο βαθύς  νότος [The Deep South]
Τρίτη 21  Νοεμβρίου

Το ταξίδι ξεκινά με τους “Atchafalayas”, τους μυστικιστικούς βάλτους που κοσμούν το στόμιο του Μισισιπή  και  κατοικούνται από σπάνια πουλιά, αλιγάτορες και πελεκάνους. Αυτό είναι το σπίτι της επόμενης γενιάς των Γάλλων εποίκων, των Ακαδίων,  που διατηρούν τον πολιτισμό τους ζωντανό, ειδικά το Σαββατοκύριακο όταν οι τοπικές καφετέριες είναι γεμάτες με τις μελωδίες της μουσικής Zydeko και Cajun.

Παρά τον τυφώνα Κατρίνα, η Νέα Ορλεάνη,  η παλιά πόλη του Big Easy δεν έχασε πολύ από τη γοητεία της με τους στενούς δρόμους και τα σιδερένια κάγκελα. Η γενέτειρα της Τζαζ εξακολουθεί να μένει ζωντανή, οι μελωδικές νότες του Kermit Ruffins ακούγονται από τα γεμάτα καφέ.

Καθώς προχωράμε πιο ψηλά, ο Μισισιπής μας οδηγεί στην Αγκόλα, όχι μόνο ένα από τα πιο άγρια ​​ροντέο του Νότου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστήρια στις ΗΠΑ. Το Angola Prison Rodeo ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό καθώς οι τρόφιμοι πωλούν χειροποίητα αντικείμενα ή διακινδυνεύουν την τύχη τους μέσα στο ροντέο.

Επεισόδιο 2ο:Βαμβακοχώραφα και Μπλουζ [ Cotton Fields and Blues]
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου

Πριν ανακαλύψουμε τον κόσμο των μπλουζ και των χωραφιών με βαμβάκια  μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που ζουν τη ζωή, γνωρίζουμε τα κρυμμένα πετράδια του ποταμού από τον «Riverman», τον  πιο γνωστό κατασκευαστή κανό της περιοχής . Βρισκόμαστε στα σημεία κρυφής ομορφιάς του μεγάλου ρεύματος, καθώς το πνεύμα του Huckleberry Finn ανακτάται από μια ομάδα προσκόπων κάτω από μια ατελείωτη οροφή αστεριών .

Γνωστές ως «Χρυσός του Μισισιπή», οι βαμβακοκαλλιέργειες ήταν επίσης το σπίτι του πιο σκοτεινού παρελθόντος της Αμερικής. Ακούμε για τη ρατσιστική δολοφονία του Emett Till, η δίκη του οποίου λέγεται ότι έδωσε δυναμική στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Καμία μουσική δεν εκφράζει τις χαρές και τις θλίψεις αυτής της γης καλύτερα από τα Blues. Ο Jerry Fair, επαγγελματίας μουσικός , εξηγεί ότι το άλμα, από τις μελωδίες και το κείμενο της εκκλησιαστικής της χορωδίας σε αυτό που έγινε γνωστό ως «The Devils Music», δεν ήταν τόσο μεγάλο για τους μουσικούς της Λουϊζιάνας .

Επεισόδιο 3ο:Με τον Elvis και τον Mark Twain [With Elvis and Μark TwainΠέμπτη 23 Νοεμβρίου

Μέμφις. Η μεγαλύτερη πόλη κατά μήκος αυτού του υπέροχου ποταμού και επίσης το σπίτι του Elvis , η Graceland, του οποίου ο αριθμός των επισκεπτών είναι δεύτερος μετά από αυτόν του Λευκού Οίκου. Το Sun Record Studios εξακολουθεί να είναι η παγκόσμια Μέκκα για καλλιτέχνες, που το θεωρούν γενέτειρα του Rock and Roll.

Τελικά φτάνουμε στο Hannibal, τη γενέτειρα του Samuel Langhorne Clemens, ο οποίος έγινε πιο γνωστός στα τελευταία του χρόνια ως  ο συγγραφέας Mark Twain.

  • Η εκπομπή θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3