Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων για τις ΜΚΟ (στο εξής, Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών – ΟΚΟΙΠ),  και με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στην προσωπική της συμβολή, από τότε που ήταν η ίδια εθελόντρια μέχρι σήμερα, που ως αρμόδια υπουργός πλέον, υλοποιεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η ανάρτηση της υπουργού:

«Πριν από 10 χρόνια, το 2013, μία ομάδα ανθρώπων και φορέων που ασχολούμασταν με τον εθελοντισμό και την κοινωφελή προσφορά, εκφράσαμε την ανάγκη να υπάρχει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και διαφάνειας για τις ΜΚΟ (πλέον Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών – ΟΚΟΙΠ). Ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μού ζήτησε να συμμετέχω σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον Υπουργό Γιάννη Μιχελάκη αρχικά και Αργύρη Ντινόπουλο εν συνεχεία, και υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του τότε ΓΓ Άγγελου Συρίγου, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι της νομικής επιστήμης και κοινωφελών οργανώσεων.

Η επιτροπή κατέληξε σε πλήρη νομοθετική πρόταση, την οποία και παρέδωσε στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης Σαμαρά. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε πλήρως την πρόταση. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σημαντική προσπάθεια του Υπουργού Μάκη Βορίδη, της τότε ΓΓ και νυν Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη, του Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ανασύρθηκε από τα συρτάρια, εμπλουτίστηκε και έγινε νόμος του κράτους. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η ζωή τα έφερε έτσι, ώστε, ως Υπουργός Εσωτερικών, να πραγματοποιήσω την υλοποίηση της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας. Χθες, λοιπόν, θέσαμε σε λειτουργία τις πλατφόρμες στις οποίες θα εγγράφονται οι ΟΚΟΙΠ και θα καταθέτουν όλα τα στοιχεία για την ίδρυση, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία τους. Έτσι, μπορούν να αποκτήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις και κάθε πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για όποια Οργάνωση επιθυμεί. Πήρε σίγουρα χρόνο, αλλά χάρη σε μία αλυσίδα ανθρώπων και πρωτοβουλιών, η χώρα μας από χθες έχει, για πρώτη φορά, ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας των ΟΚΟΙΠ. Και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω τον κύκλο μιας δεκαετούς προσπάθειας πολλών ανθρώπων, με σημαντικό αποτέλεσμα».

φωτογραφία αρχείου