Με τον αριθμό – ρεκόρ των 269 Ελλήνων εξαγωγέων, συμμετείχε η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA 2023, καταλαμβάνοντας την 5η θέση μεταξύ των 7.800 εκθετών από 118 χώρες που έδωσαν το «παρών» στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η ANUGA 2023 διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας, από 7 έως 11 Οκτωβρίου 2023, προσελκύοντας περισσότερους από 140.000 εμπορικούς επισκέπτες από 200 χώρες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η φετινή συμμετοχή εστίασε στην ανάδειξη της ποιότητας των πρώτων υλών της ελληνικής γης, την αναπτυξιακή δυναμική της εγχώριας βιομηχανίας, αλλά και στη δυνατότητά της, όχι μόνο να προσελκύει διεθνείς αγοραστές για την κάλυψη των καταναλωτικών προτιμήσεων στους οποίους απευθύνεται, αλλά και σοβαρά επενδυτικά εγχειρήματα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια αγορά. Συνεπώς, το εθνικό περίπτερο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) φιλοξένησε 123 εταιρείες οι οποίες καλύπτουν όλο το εύρος του κλάδου, όπως εκλεκτό παρθένο ελαιόλαδο και ελιές, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι, βότανα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, έως αλίπαστα και άλλα είδη μεσογειακής διατροφής.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε πληθώρα επιχειρηματικών συναντήσεων, τόσο ανεξάρτητα, όσο και μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 19.000 συναντήσεις, με στόχο τη διερεύνηση εμπορικών συνεργασιών, ευκαιριών ανάπτυξης εξαγωγών, ενίσχυσης συμπράξεων, αλλά και πιθανών επενδυτικών συνεργειών.
Για την καλύτερη προβολή της ελληνικής γαστρονομίας, η Enterprise Greece λειτούργησε και ειδικό χώρο γευσιγνωσίας και εκδηλώσεων (Business Hospitality Center).

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρίνος Γιαννόπουλος τόνισε ότι: «Η Enterprise Greece, στηρίζει εμπράκτως και με δυναμικό τρόπο τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές του εξωτερικού, αλλά και τις επενδύσεις προς την Ελλάδα.

Η εντυπωσιακή φετινή μας παρουσία στην Anuga, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών μας, γι΄ αυτό και η Enterprise Greece θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά, με αναβαθμισμένες, πιο εξελιγμένες και καινοτόμες υπηρεσίες, ώστε η ελληνική εξαγωγική επιχειρηματικότητα να διασφαλίσει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και νέα ιστορικά ρεκόρ».

Από την πλευρά της η εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, συμπλήρωσε: «Το 2022, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, η ανοδική τάση των εξαγωγών μας. Ειδικά στον κλάδο τροφίμων και ποτών, η Ελλάδα εξήγαγε στην Ευρώπη το εντυπωσιακό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, σχεδόν το 80% του συνόλου, με τη Γερμανία, που φιλοξένησε την Διεθνή Έκθεση ANUGA, να απορροφά το 13,3%.

Αυτές οι επιδόσεις προκύπτουν από τις προσπάθειες των εταιρειών του κλάδου, σε συνδυασμό με διεθνείς τάσεις, όπως την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, την αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα μας, τον επαναπροσδιορισμό τοπικών κουζινών με «ελληνική» επιρροή από καινοτόμους διεθνείς σεφ, κ.α. Η τάση αυτή αντανακλάται στη φετινή παρουσία της Ελλάδας στην ANUGA, κατατάσσοντας την Εθνική συμμετοχή στην πρώτη πεντάδα. Ως Enterprise Greece, ήμασταν εκεί μαζί τους, στηρίζοντάς τις να εδραιωθούν διεθνώς και να αυξήσουν περαιτέρω τις εξαγωγές τους».